Zalévání je na Hradecku stále zakázáno. Někteří zahrádkáři mají ale výjimku

13. září 2015

V Hradci Králové a okolí stále platí omezení čerpání vody ze studní a povrchových zdrojů. A to i přesto, že v posledních dnech pršelo a podle meteorologů už nás další tropické teploty nečekají. Podzemní vody je ale stále málo a tak hradecký magistrát omezení nezrušil. Například se zahrádkáři se ale domluvil na určité výjimce.

"Podzemní vody na Hradecku jsou stále pod hranicí sucha. To znamená, že ty krátkodobé deště, které v uplynulých dnech byly, tak ten stav podzemních vod příliš nezlepšily. Tedy to opatření, které jsme vydali začátkem srpna, stále platí", říká vedoucí oddělení vodního hospodářství hradeckého magistrátu Petr Zumr.

Čtěte také

Například zalévat zahrádku vodou ze studně je tak stále zakázané.

Úřad ale vyšel v několik případech lidem vstříc.

Podzemní vody na Hradecku jsou stále pod hranicí sucha.Petr Zumr - vedoucí oddělení vodního hospodářství hradeckého magistrátu

"V průběhu platnosti toho opatření jsme projednávali individuálně s některými subjekty nějaké nouzové zavlažování ploch, které mají ve správě. Jedná se tedy o zahrádkáře, ale jedná se i o některá sportoviště", vysvětluje Petr Zumr.

Například zahrádkáři ze svazu Rozkvět míru v královéhradeckých Malšovicích můžou zalévat v úterý a v sobotu vždy 2 hodiny.

"Není to sice žádné terno, ale udržujeme ty zahrady v chodu. Někteří jedinci si zařídili sudy. Takže zalévají i ze sudů v mezidobí. Ale je zapotřebí zalévat každý den. A my jsme vděčni alespoň za tu dohodu s tím voodoprávním úřadem", vysvětluje předseda svazu František Štěpán.

zalévání, konev, sucho

I přes výjimku ale podle něj situace není ideální a zahrádkáři budou mít škody: "Zalévat dvakrát týdně na dvě hodiny, to je prostě málo. Ty rostliny potřebují zalévat denně. Každý zahrádkář se k tomu postavil svým způsobem. Někdo zalévá prostřednictvím sudů, někdo tuto možnost nemá. Nějaká škoda na těch zahrádkách bude".

Kdy přestane omezení zalévání na Hradecku platit, bude záležet na počasí. Podle odhadů úřadu ale omezení potrvají ještě minimálně celé září.

autor: ova
Spustit audio