Žáky 3. ročníků učňovských oborů čeká praktická závěrečná zkouška. Pomoci mají osobní konzultace

18. březen 2021 08:49
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Žáky 3. ročníků učňovských oborů čeká praktická závěrečná zkouška. Pomoci mají osobní konzultace

Budoucí dámské krejčové, truhláře, pekaře, kuchaře a další žáky učňovských oborů čeká závěrečná praktická zkouška. Jenže dlouhé měsíce jsou doma, učí se na dálku. To je ale podle učitelů pro praktickou výuku nedostačující. 

Čtěte také

Proto například novopacká Střední škola gastronomie a služeb nabízí žákům individuální praktické konzultace. Před každou je čeká dobrovolný antigenní test. Zájem o konzultace je velký.

Třeťačku Anežku čeká před konzultací antigenní testování. Souhlasí s ním a test si provádí sama za pomoci ekonomky školy.

Test je negativní a Anežka usedá do lavice a vypracovaný návrh halenky. Strávila nad ním prý doma spoustu hodin.

Chyb je tam ale podle mistrové Stanislavy Štryclové víc a je potřeba vše upravit.
„Předěláváme návrh halenky, aby se v tom dalo pokračovat. Doma si to potom už rozměříš, určitě to zvládneš. Teď si udělejme ještě něco, když jsme spolu, abych mohla poradit."

Žáky 3. ročníků učňovských oborů čeká praktická závěrečná zkouška. Pomoci mají osobní konzultace

Je vidět, že praktická výuka budoucím švadlenám velmi chybí. Konzultace přes telefon nebo sociální sítě je podle mistrové nedostačující.
„Nemůžeme sedět na telefonu a dohadovat se, co je třeba teď popustit nebo zkrátit. Takto to nejde dělat."

Čtěte také

Tady mají žáci možnost se na cokoli zeptat, nechat si vše zkontrolovat a hlavně slyší potřebné rady.

Odevzdaná práce musí být bez chyby, čas na vypracování tohoto návrhu mají už jen do 15. dubna.
„Střih je základ. Kdybych je teď nechala udělat nějakou chybu, tak už se bohužel bude s tím výrobkem táhnout dál."

Podobně jako u dámských krejčových teď vypadá praktická výuka i třeba u cukrářů nebo truhlářů.

„Je to organizováno jako jeden učitel a jeden žák. Máme například na truhlárně čtyři učitele, jsou tam čtyři pracoviště, takže jsou tam i čtyři studenti," dodává ředitel novopacké Střední školy gastronomie a služeb Petr Jaroš.

Spustit audio

Související