Žákovský smyčcový orchestr Dolce furioso z Náchodska je nejlepší ze všech ZUŠ v republice

31. květen 2022 10:33

Spojený žákovský smyčcový orchestr Dolce furioso ZUŠ Červený Kostelec a ZUŠ Náchod pod vedením Jiřího Kábrta a Lukáše Janka vybojoval absolutní vítězství v Ústředním kole soutěže žáků ZUŠ České republiky ve hře smyčcových souborů a orchestrů v Olomouci.

Orchestr mladých muzikantů z Náchodska získal prvenství ve své kategorii hráčů s průměrným věkem do 16 let, dále pak pět ze sedmi porotou udělovaných individuálních cen a především absolutní vítězství v celé soutěži v konkurenci několika desítek orchestrů z celé republiky.

Úspěchu na celostátním kole soutěže v Olomouci už předcházelo absolutní vítězství žákovského orchestru Dolce furioso v kole krajském. Spojený smyčcový orchestr tvoří většina žáků ZUŠ Červený Kostelec a několik žáků ZUŠ Náchod.

Redaktorka Romana Joudalová se tedy vydala do Červeného Kostelce na zkoušku mladého uměleckého tělesa, kde panovala atmosféra neskrývané radosti z čerstvého úspěchu, křišťálové trofeje, ale především ze samotné muziky.

Komorní smyčcový orchestr ZUŠ Červený Kostelec a Náchod - úspěch na Ústředním kole soutěže ZUŠ

Pedagog ZUŠ Červený Kostelec a dirigent žákovského smyčcového orchestru Jiří Kábrt považuje absolutní vítězství svých žáků v soutěži za pedagogický úspěch, na který učitel dosáhne jednou za život a na své mladé umělce je velmi pyšný.

Když je potřeba, orchestr doplňují i současní a bývalí žáci červenokostelecké „zušky" hrající na další, nejen, smyčcové nástroje, aby zvuk byl plný a odpovídal potřebám studovaného hudebního díla. V příštím školním roce by se Jiří Kábrt s žákovským smyčcovým orchestrem ZUŠ Červený Kostelec chtěl pustit například do muzikálu Jesus Christ Superstar.

Smyčcový orchestr ZUŠ Červený Kostelec - absolutní vítěz národní soutěže ZUŠ v Olomouci
autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související