Zakončení sezóny v Letním kině Širák v Hradci Králové

23. září 2010

Letošní sezónu Letního kina Širák v Hradci Králové už tradičně zahajoval festival world music Na jednom břehu. Hudba nebude chybět ani na závěr sezóny. Na 31. srpna připravila Hradecká kulturní a vzdělávací společnost ve spolupráci s Českou inspirací komponovaný program, na kterém od 19:30 vystoupí legendární undergroundová kapela The Plastic People of the Universe. Po koncertě bude následovat směs videoklipů z celého světa a nejzajímavější ukázky z připravovaného DVD o kapele The Plastic People of the Universe.

Letošní sezóna opět potvrdila, že největší zájem návštěvníků letního kina patří domácí filmové tvorbě. Nejvíce diváků přišlo na film A bude hůř..., který se po dosavadním uvedení pouze v klubech, dostal i do letních kin. Hitem byly také další české filmy: Vratné lahve, Kvaska, Roming a ze zahraničních filmů například Simpsonovi ve filmu, který v hradeckém letním kině zhlédlo 271 diváků. V rámci festivalu Prazdroj film fest (každý pátek do leťáku za 20,-Kč), na kterém byly uváděny filmy ze Zlatého fondu kinematografie a "kultovky", přišlo přes 600 diváků.

Inspirace hudbou ... inspirace filmem
Zakončení sezóny v Letním kině Širák bude zároveň zahájením turné společné akce Mezinárodního festivalu hudebních filmů MOFFOM a České inspirace. Po koncertě skupiny The Plastic People of the Universe tak bude následovat směs videoklipů z celého světa (Jihoafrická republika, Brazílie, Pákistán, Mali, Uzbekistán a další), krátký sestřih z děl režisérů Špáty (Hallo Satchmo o návštěvě Luise Armstronga v Praze aj.), Roháče (tvůrce předchůdce hudebního klipu, celovečerní muzikál Kdyby tisíc klarinetů aj.) a Rychmana (Starci na chmelu, Dáma na kolejích aj.) a nejzajímavější ukázky z připravovaného DVD o kapele The Plastic People of the Universe (př. jam session s Lou Reedem a Frankem Zappou, zkoušky scénické hudby s Václavem Havlem).
Odkazy a doplňující informace:
Turné v rámci MOFFOM a České inspirace bude od srpna do listopadu probíhat také v dalších městech ČR. Třeboň (7.9.), Polička (20.9.), Jindřichův Hradec (10.-11.10.) a Cheb (15.-16.11.).
MOFFOM je zkratka názvu mezinárodního filmového festivalu Music on Film - Film on Music. MOFFOM oslaví v roce 2007 své 4. narozeniny. Festival se jako obvykle bude konat v Paláci Lucerna, kině Světozor a komorním kině Evald v Praze. Uvede bohatý program složený převážně z dokumentárních filmů zahrnujících různé hudební žánry a portréty hudebních umělců, diskuse s režiséry, koncerty a party.
Slavnostní zahájení 18. 10. bude moderovat Jan Budař, kterého uslyšíte také jako zpěváka v kapele Eliščin Band. Diváci se mohou těšit také na filmy zaměřené na ruskou kulturu a hudbu. Jedna z hvězd festivalu Glen Hansard (IRL, pův. kapela The Frames) přijede představit snímek Once (vítěz festivalu Sundance 2007) a naživo vystoupí s Markétou Irglovou, další protagonistkou snímku.
Festival MOFFOM 18.-22. 10. 2007 Praha

Spustit audio