Základní škola ve Velkém Poříčí prošla opravami za tři miliony

21. září 2010

Zhruba 3,3 milionu korun stála rekonstrukce základní školy ve Velkém Poříčí. Její žáci díky tomu mají nové šatny a sociální zařízení. Většinu financí na přestavbu škola získala z Finančních mechanismů EHP/Norska a rozpočtu Královéhradeckého kraje. Dělníci ve škole ve Velkém Poříčí provedli stavební úpravy suterénu a části přízemí. Pro žáky zde vznikly nové šatny a sociální zařízení, vybudovaly se i nové dva vchody do budovy. Základní škola tak získala nezbytné zázemí pro sportovní školní i mimoškolní aktivity. Zároveň se podařilo opravit i chráněnou kulturní památku. Budovu základní školy, která je dominantou náměstí, projektoval architekt Richard Klenka. V minulosti zde již byla provedena plynofikace, rekonstrukce elektrických rozvodů či výměna oken.

"Rekonstrukce základní školy ve Velkém Poříčí patří mezi dvanáct projektů, které Královéhradecký kraj loni schválil k financování v rámci druhé výzvy z programu Posilování sociálních, vzdělávacích a zdravotnických služeb v Královéhradeckém kraji, jenž byl podpořen z Finančních mechanismů EHP/Norska. Na tyto projekty půjde kolem 34 milionů korun. V předcházející první výzvě z předloňského roku uspělo dalších devět projektů za 37 milionů korun," uvedl hejtman Lubomír Franc.
Finanční prostředky ze zmíněného programu mají svůj původ v zemích stojících mimo Evropskou unii - Norsku, Islandu a Lichtenštejnsku. Tyto státy prostřednictvím finančních mechanismů poskytují finanční pomoc novým členským státům Evropské unie a dále Španělsku, Portugalsku a Řecku. Hlavním cílem finančních mechanismů je snížení sociálních a ekonomických nerovností v Evropském hospodářském prostoru (EHP).

Spustit audio