Základem úspěšné transplantace jsou cévy, říká chirurg Peter Baláž

Trápí vás nebo vaše blízké křečové žíly? Jen genetika za to velmi pravděpodobně nemůže, říká v rozhovoru s Lucií Výbornou specialista cévní a transplantační chirurgie Peter Baláž. „Všichni odborníci si myslí, že křečové žíly do určité míry ovlivňuje genetická zátěž, žádná studie to dosud ale stoprocentně neprokázala,” popisuje.

Při léčbě křečových žil dnes má pacient na výběr hned z několika možností. Jak sám Baláž zdůrazňuje, jednou z nejlepších variant je miniinvazivní léčba: nezatěžuje totiž pacienta celkovou anestezií ani nevzhlednými jizvami.

Své nevýhody ovšem miniinvazivní léčba má - pacient si za ni připlatí, pojišťovny ji totiž neproplácejí. A vyšší nároky má nejen na pacientovu peněženku, ale i na lékaře. „Každý lékař, který dělá miniinvazivní léčbu, musí umět ultrazvuk a nespoléhat na jiné specialisty,” zdůrazňuje odborník.

A jak samotná léčba vypadá? „Udělám ultrazvuk, najdu nemocnou žílu a pod ultrazvukem do ní zavedu instrumentárium, kterým žílu zevnitř uzavřu,” popisuje Peter Baláž. Jednou z možností, jak žílu zevnitř uzavřít, přitom může být i speciální lepidlo. „Lepidlo je ale pro pacienta hodně nákladné,” dodává lékař.

Cévy, základ transplantace

Peter Baláž je jedním z nejuznávanějších odborníků na cévní chirurgii v Česku. A ve svém oboru dokáže zázraky: třeba chirurgicky spojovat cévy. „Je to pro standardně zručného chirurga jednoduchá věc,” usmívá se.

A s cévami podle něj úzce souvisí i transplantace obecně. „Napojíme-li například ledvinu od dárce do těla příjemce, musíte ji připojit pomocí cév. Totéž platí u transplantace srdce, jater… Zároveň čím je céva nemocnější, tím je nekvalitnější, někdy se může až trhat nebo zlomit,” vypočítává.

autor: als

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.