Zajímavosti Českého středohoří: Čertova zeď u Suletic

21. březen 2022

Čertova zeď  u Suletic na Ústecku je dobře schovaná v lesích. Asi 5 metrů vysoká skála je žíla čedičové horniny, kterou eroze vypreparovala do podoby skalní zdi.

Cesta k Čertově zdi začíná v části Suletic zvané Berand. Ze silnice odbočíte doleva na luční a posléze lesní cestu. Vede kolem zahrady domu č. p. 28. Cesta se v lese stáčí východním směrem a přivede vás k hluboké rokli poblíž louky na návrší. Po překonání rokle se pozorně dívejte kolem sebe, protože Čertova zeď je ukrytá mezi buky.

Skála vypadá, jako by jí někdo postavil z dlouhých černošedých cihel. Tyto „cihly“ vlivem eroze z těchto skal postupně odpadávají.

Skála se dělí na sloupce nikoli ve svislém, jak jsme v Českém středohoří zvyklí, ale ve vodorovném směru – tím se ještě více podobá skutečné zdi. Ve skále zpozorujeme pěkné černé krystaly minerálu augitu o průměru až jeden centimetr.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.