Zahradníci vykouzlili nové odrůdy malin. Jsou velké, sladké a stáleplodící

2. říjen 2021

Ještě na začátku října sklízíme drobné plody ostružin, a dokonce i malin a jahod ze zahrady. Nově vyšlechtěné, stáleplodící odrůdy, totiž nezahálejí ani na podzim. Zahradník ze Svinčan na Pardubicku Ladislav Kubelka doporučuje odrůdu Polka.

„Odrůda malin Polka je jednou z nejplodnějších malin, stáleplodících. V tuto dobu už nejsou tak velké a sladké jako v první várce, ale to by měla vyřešit příští rok nová odrůda Delniva,“ říká zahradník.

Delniva by měla být ještě o gram těžší a hlavně podzimní sklizeň by měla být krásně voňavá s malinovou chutí. „Lidé jsou zmlsaní, chtějí, aby vše plodilo nejlépe pořád a bylo to stále vynikající. Podobné je to i s jahodami nebo s ostružinami, stáleplodící jsou i některé odrůdy kanadské borůvky,“ vysvětluje Ladislav Kubelka.

Zahradník Ladislav Kubelka ze Svinčan představuje stáleplodící odrůdu malin Polka

Právě teď je nejlepší doba pro výsadbu drobných ovocných keřů, ale i ovocných stromů. „Podzim je prostě nejlepší pro výsadbu čehokoliv. Je totiž vlhčí, kořeny lépe zakoření a zmohutní. Hodně zahrádkářů se snaží sázet až na jaře, ale já skutečně doporučuji podzim. V posledních letech byl velmi teplý duben i květen. Rostliny neměly šanci získat zdravý kořenový systém a přes léto jen živořily,“ uzavírá zahradník Kubelka ze Svinčan na Pardubicku.

Kolikrát plodí stáleplodící odrůdy a proč je to zavádějící pojem? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio