Zadlužená batolata

12. leden 2009
Pod kůži

Poplatky za popelnice stahují do dluhové pasti stovky dětí v Česku. Radnice účtují nedoplatky za odvoz odpadů i nezletilým. V Ostravě jsme našli příběh rodiny, kde je dlužníkem i malé batole. Rodiče za něj neplatí a až dívenka vyroste, dostane k osmnáctinám nečekaný dárek - bude muset zaplatit desetitisícový dluh za popelnice. V takové situaci jsou desítky rodin v sociálně problémových lokalitách.

Tak trochu banální poplatek za popelnice se stává noční můrou pro stovky dětí v Česku. Pokud nemají štěstí a narodí se do sociálně problematické rodiny, která za odpad neplatí, stanou se automaticky dlužníky. K plnoletosti pak dostanou od své radnice neuvěřitelný dárek - několikatisícový účet za dluh, který sami nezavinili. Mohou za to jejich nespolehliví rodiče, ale od těch to úředníci vymáhat podle současných zákonů nemohou. Problém se týká hlavně ghett na Ostravsku. Tam se také odehrává příběh rodiny, kde je dlužníkem teprve čtrnáctiměsíční batole.

Stojím uprostřed obýváku mladých manželů z Opavy. Mají tři děti, bezstarostně se smějí a mají svá přání. Co je dlužník, vůbec netuší. A ani to vědět nemusí. Jejich rodiče za ně popelnice poctivě platí. Teď jdu na návštěvu jinam. Vcházím do úplně zdevastovaného domu v Ostravě-Hrušově. Tady žije malá Vivien, která takové štěstí, jako děti z Opavy neměla. A to jen proto, že se narodila do rodiny, kde se za popelnice neplatí.

Čtrnáctiměsíční holčička, která přede mnou leží v postýlce, má na nevinné tvářičce pomyslný cejch s nápisem "dlužník". "Děcko se narodí a už je dlužník, to je trochu moc. Je miminko, které pak platí za to, co vůbec nezpůsobí. Nerozumím tomu. Kdyby to byl dospělý, tak bych to brala, ale to miminko je katastrofa," říká její babička Alžběta Mačková.

Jak se to stalo? Její dceři je teprve 17. Dítě má s mladíkem, který byl závislý na drogách. Rodina je zatížena dluhy z předchozího bydliště a tak za popelnice prostě neplatí. "Poctivě pracuji, ale co jsem měla dluhy, tak ty mi nadělal bývalý manžel," vysvětlila svoji situaci Alžběta Mačková.

Když se po chudě, i když čistě zařízeném bytě rozhlížím, je na první pohled jasné, že tady se počítá každá koruna. Paní Alžběta drží rodinu, jak se dá, pohromadě. Stará se o sedmnáctiletou dceru i její dítě. Za odpad se v Ostravě platí zhruba 500 korun ročně. Pro tuto ustaranou třiapadesátiletou ženu je to moc. "Nemáme peníze nazmar. Nemám od sociálky nic," potvrdila Alžběta Mačková.

Jenže proč malou Vivien nezbaví dluhů její matka? Třeba tím, že půjde na brigádu? Proč to musí všechno řešit babička? "Asi mi nic jiného nezbývá, než se s dcerou domluvit a bude platit aspoň 200 korun. Je to smutné, že na miminko dlužíme tolik peněz," doplnila babička Vivien.

Ta se na mě dívá velkýma černýma očima. Co tuto dívenku uprostřed ghetta v Hrušově čeká? Jestli její rodiče nezačnou platit za popelnice, dočká se k osmnáctinám nemilého dárku. Do dospělosti vstoupí s dluhem ve výši devíti tisíc korun. "Třeba tady už nebudu. Řekněte mi, co jí v životě čeká? Dluhy, nebo já nevím. A to nemám jenom já, to mají všechna miminka, co se tady narodila," dodala Alžběta Mačková.

Takových rodin je v sociálně-problémových lokalitách mnoho. Ověřili jsme si to i v sousedním Havířově.

0:00
/
0:00

Zadlužené děti? Zákonodárci to nedomysleli

Za malou Vivien nikdo poplatky nehradí a tak je na seznamu dlužníků. Proč musí pykat za nezodpovědnost svých rodičů? Úředníci tvrdí, že jim zákon jinou možnost neumožňuje a volají po změně legislativy.

Jsem v Havířově-Šumbarku. Je to další místo, kde žijí sociálně slabí. Potkávám se tady s městským zastupitelem Markem Plavným. "Vidíte, že byty jsou dost zanedbané, bydlí tady sociálně slabí občané, kteří se potýkají s nemalými problémy. Dostávají se do pozic dlužníků ať už na nájmech nebo třeba právě na odpadech," uvedl zastupitel.

To si ověřujeme, když vcházíme do jednoho ze zdevastovaných domů. "Vidíme, že schránky tady v podstatě nefungují. Myslím si, že tady 80 procent lidí opravdu nebude platit," popsal situaci Marek Plavný. Žena, která nám otevře dveře, potvrzuje, že v mnoha rodinách tady jsou kvůli popelnicím dlužníky i děti: "Jasně, kdo má víc dětí, tak se ho to týká. Určitě."

Havířovský zastupitel Marek Plavný s tím, že se bezbranné děti dostávají do dluhové pasti, nesouhlasí. "Je to šílené. V osmnácti letech, pokud nastoupí vůbec do práce, nebude mít na to, aby začal splácet nějaké dluhy. Takže se mu to začne kupit a může to skončit neplacením dalších věcí. Samozřejmě je to nespravedlivé. Ty děti za to nemůžou," doplnil.

Proč je havířovská radnice na děti tak přísná, jdu zjišťovat přímo na magistrát za úřednicí Hanou Stolařovou. Podle ní za vše může zákon. "Zákonodárce nepomysleli na to, že by do zákona dali povinnost zákonným zástupcům ručit za daňové povinnosti svých dětí. Tím pádem se stane, že poplatníka máme zletilého, musíme jednat nejenom s ním a vymáhat tu částku po něm. Samozřejmě jsou ti mladí lidé v rozpacích, protože říkají: Vždyť rodiče na mě brali přídavky na děti. Jak to, že to za mě neplatili? Vyřiďte si to s nimi. Ale bohužel tohle nám zákon neumožňuje," vysvětlila úřednice.

Když děti dorostou a chtějí se třeba z ghetta odstěhovat a ze všech problémů vymanit, dostanou od radnice k plnoletosti exekuční výměr. I takové příběhy zažívá Hana Stolařová z havířovského magistrátu. "Takže se může stát, že dítě vybaveno takovým dluhem nastoupí prvně do zaměstnání a prvně za ním putuje exekuce," doplnila.

Jediná šance je podle ní změnit zákon o správě daní a poplatků. "Nějakým způsobem upravit zákon. Dát rodičům povinnost za děti poplatky zaplatit a exekuovat potom majetek rodičů, pokud by poplatky nezaplatili," dodala úřednice.

Obce mohou odpustit dluhy

Z první výplaty jim nemalé peníze vezme exekutor. Tak končí mladí lidé, kteří spáchali jediné: narodili se rodičům, kteří za ně neplatili poplatky za popelnice. Radnice totiž dluhy účtují i dětem a ty, když dorostou, musí nedoplatek, který vůbec nezavinily, zaplatit.

Jakub Haas z tiskového odboru ministerstva financí uvedl, že v tomto případě se jedná spíše o zákon o místních poplatcích, který využívá většina obcí při účtování poplatků za komunální odpad. "V současnosti už mohou obce pomocí obecně závazné vyhlášky osvobodit děti od placení tohoto poplatku. To znamená, že není úplně pravda, že by za to mohla pouze legislativa. Nicméně na základě žádostí obcí ministerstvo financí navrhlo novelu zákona o místních poplatcích, kde prostřednictvím institutu ručení navrhuje, aby rodiče nebo osoby, které za děti jednají na základě rodičovských práv, byly zodpovědné za zaplacení komunálního poplatku," řekl Jakub Haas a doplnil, že pokud děti po dovršení 18 let budou mít za tyto poplatky dluh, jeho uhrazení bude na rodičích.

Účinnost této novely navrhuje ministerstvo financí od začátku příštího roku. Nicméně zákon nemůže podle Jakuba Haase upravovat legislativu zpětně. Nynější malé dlužníky ale mohou od jejich zátěže osvobodit obce. "Obce mohou odpustit dluh nebo se domluvit na nějakém řešení. To je samostatná působnost obcí," upřesnil Jakub Haas.

0:00
/
0:00

Do Česka přiletěli až z dalekého Vietnamu. Teď nemají na cestu zpátky a předpokládá se, že za půl roku jich bude v České republice 15 tisíc žít na černo. Nalaďte si v úterý 13. ledna Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: ada , vij , dkf
Spustit audio

Více z pořadu