Začínají se rodit mláďata některých druhů zvířat. Pokud nějaká najdete, nechte je raději na místě

27. duben 2022 08:31

Jaro je obdobím, kdy se rodí mláďata některých druhů zvířat. Mezi ně patří například divoká prasata, srnčata nebo daňčata. Podle vedení hradeckých lesů by je ale návštěvníci měli nechat v přírodě. Často totiž nejsou opuštěná a nehrozí jim žádné nebezpečí.

Čtěte také

„V tomto jarním období se začínají rodit mláďata divokých prasat, následovat budou srnčata a dančata,“ říká technik Městských lesů Hradec Králové Jakub Forman.

Návštěvníci lesů by ale mláďata měli nechat v přírodě. „Lidé si myslí, když najdou opuštěné mládě v lese, že potřebuje pomoc. Ale ono je tam schované proto, aby bylo nenápadné pro predátory a jeho máma o něm vždy dobře ví. Ví, kde mládě odložila a pokaždé se k němu vrátí. Takže základní pravidlo zní, na opuštěná mláďata nesahat a nikam je neodnášet.

Podle předsedy Záchranné stanice pro zvířata Jaro Jaroměř Davida Čípa jsou některé druhy zvířat od svých mláďat během dne odloučená.

Čtěte také

I proto se může na první pohled zdát, že jsou opuštěná. „Ve většině případů nehrozí žádné nebezpečí. Takže nechat mládě být, jít prostě pryč a rodiče si ho najdou a dohledají. Možná je tam mají schválně uložena, aby nebyla na očích predátorům. Například zaječice krmí mláďata jen dvakrát denně, brzy ráno a potom až večer.

Pokud by ale návštěvníci narazili na viditelně zraněné zvíře, je vhodné kontaktovat místní záchrannou stanici. „V České republice je národní síť záchranných stanic, což znamená, že se vždy najde stanice, která má konkrétní území na starosti. Je dobré se tam poradit vždy před samotnou vlastní akcí.

Síť záchranných stanic je dostupná na webových stránkách www.zvirevnouzi.cz.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související