Začínají opravy Nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Co to bude znamenat pro pacienty a návštěvníky?

22. březen 2023 07:48

Královéhradecký kraj předal stavebním firmám staveniště, oficiálně tak začaly opravy nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Nemocnice se dočká stavebních investic za zhruba 800 miliónů korun, další peníze pak zamíří do vybavení, nových technologií nebo také do infrastruktury - včetně parkovišť. 

Přímo v areálu nemocnice zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz. Je už na místě znát, že by měla takto velká investice začít?

Čtěte také

Zatím se to dá poznat podle toho, že je tady vykácena celá řada stromů. Desítky jich musely ustoupit budoucí výstavbě. Ale to je zatím jediné, podle čeho můžete poznat, že se v Rychnově nad Kněžnou v areálu tamní nemocnice bude něco dít. Zatím zde není vidět ani žádná zásadní stavební technika

Dopoledne jsem se bavil s Lucií Chytilovou, tiskovou mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, která právě uvedla, že kácením stromů bylo zapotřebí začít. Protože do konce března je vegetační klidové období a vše se muselo stihnout.

I hejtman Martin Červíček z ODS mluvil o tom, že návštěvníky nemocnice čekají určitá omezení uživatelského komfortu. O čem konkrétně byla řeč - a je to znát už teď?

Čtěte také

Řeč byla zejména o parkování. Protože rozsáhlé stavební práce budou znamenat určitá omezení v tomto směru. Zatím to znát úplně není, o víkendu bylo parkování omezené, byly tu umístěny cedule s tím, že se nemá v některých místech parkovat a hrozí kvůli kácení stromů poškození aut.

Stromy jsou nyní už skácené a parkoviště zatím otevřená. Ale to se všechno změní, protože parkoviště a celý systém parkování by tady měl doznat změn. Tohle bude asi to nejzásadnější, co by mohlo případné návštěvníky rychnovské nemocnice trošku potrápit.

Protože, pokud jde o samotnou zdravotní péči, tak ta bude zajištěna v plném rozsahu i nadále.

Čtěte také

Připomeňme, co všechno v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou vznikne nebo co kraj opraví?
Měl by se tu postavit nový, pětipodlažní pavilon urgentní příjmu s propojením na interní a speciální vyšetřovnu, zákrokový sál a sádrovnu. Budou tam oddělení JIP a ARO, čtyři multioborové centrální operační sály, lůžkové oddělení, zázemí pro sanitáře a záchranáře a podobně.

Tedy vyroste nová, moderní budova. Bude plná nejmodernějších technologií a především, vše bude na jednom místě. Což bude mít výhodu jak pro pacienty, tak i pro lékaře.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související