Začíná Open Air Music Festival Trutnov

21. září 2010

Nejstarší domácí letní rocková přehlídka pod širým nebem, Open Air Music Festival Trutnov, se ani letos oproti očekáváním nebude muset stěhovat z dosavadního dějiště v areálu Na Bojišti. "Paradoxně nám pomohla údajná ekonomická krize," uvedl organizátor festivalu Martin Věchet. Čtyřdenní přehlídka začíná ve čtvrtek 20. srpna 2009 a potrvá do neděle 23. srpna. Letos se na festivalových scénách vystřídá přes 100 kapel a interpretů; hvězdami budou například britští Primal Scream, Cavalera Conspiracy z Brazílie či američtí Pro-Pain. Úspěch u publika zde obvykle slaví také osobnosti české hudební scény minulých let; před trutnovské rockery se letos vrátí čerstvá sedmdesátnice Eva Pilarová. Podrobnosti na http://www.festivaltrutnov.cz/2009/

Trutnovská radnice již dříve určila k zastavění pole u areálu, na nichž se rozkládá festivalové stanové městečko. "Stavební firma se rozhodla zatím nestavět, ale ta věc je stále reálná a je jen otázka času, kdy k tomu dojde," vysvětlil Věchet.
Festivalová dramaturgie publiku často nabízí i zcela nečekané hosty. Letos pořadatelé chtěli přivítat Orchestr Hradní stráže a Policie ČR, jehož hudebníci projevili o vystoupení zájem. "Přivítali jsme to s pobavením a otevřenou náručí. Kde jinde by měl takový orchestr vystoupit než na festivalu, který před 22 lety rozháněla právě tehdejší komunistická policie," prohlásil Věchet.
Pořadatelé i muzikanti si přáli návrat policistů na festival, tentokrát ovšem vybavených místo obušků a vodních děl hudebními nástroji; orchestru však v účasti podle Věcheta zabránil zákaz z policejního prezidia.
Na festivalu s undergroundovými kořeny však naopak nebude chybět bývalý prezident Václav Havel, jehož trutnovští rockeři přijali za svého "náčelníka". "Bez pestrobarevnosti náčelnické čelenky by bylo setkání poloviční," prohlásil zakladatel přehlídky.
V minulých letech festival podle pořadatelů navštěvovalo až 20.000 diváků, kteří zcela naplnili kapacitu areálu. Festival se podle Věcheta od ostatních podobných akcí liší nejen délkou své tradice, ale i "spikleneckou atmosférou", jež jej provází už od počátků. Na rozdíl od jiných přehlídek se totiž obejde bez sponzorů a cílem jeho pořadatelů prý není zisk.

Spustit audio