Začíná jubilejní 30. sezóna Filharmonie Hradec Králové

23. září 2010

Desítky nejrůznějších koncertů připravila na sezonu 2007/2008 Filharmonie Hradec Králové. Jubilejní třicátá sezona hradeckých filharmoniků začne 15. září v 16:00 zahajovacím koncertem sezóny na Masarykově náměstí v centru Hradce Králové. Zazní symfonické básně z cyklu Má vlast Vyšehrad a Vltava z díla Bedřicha Smetany a Slovanské tance op. 46 & 72 (výběr) Antonína Dvořáka v podání Filharmonie Hradec Králové. Diriguje Ondřej Kukal.

V nové jubilejní 30. sezóně Filharmonie Hradec Králové vybírejte z nabídky symfonických koncertů, operních představení, projektů na pomezí žánrů, večerů komorní hudby a sborového umění jubilejní 30. sezóny Filharmonie Hradec Králové. Setkejte se s hudbou Dvořáka a Janáčka, s nesmrtelnou Eroicou, pohádkovou Šeherezádou, nechte se oslnit barvami Obrázků z výstavy nebo monumentalitou Brucknerovy Deváté. Abonentní řada A přináší hity klasiky v podání absolutní vítězky Mezinárodní soutěže Yehudi Menuhina Gabriely Demeterové, vítěze Young Concert Artists New York Martina Kasíka, držitele Diapason D´Or Jana Páleníčka, Ivana Kusnjera, Alfréda Strejčka, koncertního mistra Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu Floriana Sonnleitnera, Lukáše Vondráčka, Jana Simona, světoznámého Dětského pěveckého sboru Jitro, Pražského filharmonického sboru atd. Pro zájemce jsou připraveny besedy před koncerty s Lukášem Hurníkem. Filharmonie Hradec Králové byla založena v roce 1978 pod názvem Operní orchestr města Hradec Králové, o rok později bylo těleso přejmenováno na Symfonický orchestr Hradec Králové, v roce 1987 na Státní symfonický orchestr Hradec Králové.
Od vzniku České republiky (1.1.1993) nese orchestr jméno Filharmonie Hradec Králové, vyjadřující historickou kontinuitu sahající přes Filharmonii Sokola v Hradci Králové (1921 - 1965) až k Filharmonické jednotě činné ve městě od roku 1887. Pod česky vřelým, lahodně měkkým zvukem Filharmonie Hradec Králové je podepsán prvořadý český dirigent prof. František Vajnar, který s orchestrem pracoval jako šéfdirigent nepřetržitě od roku 1991 až do roku 2001, kdy byl jmenován čestným šéfdirigentem tělesa.
Současným šéfdirigentem FHK je skladatel, dirigent a houslista Ondřej Kukal (od r. 2002), dirigentem Andreas Sebastian Weiser (od r. 2006), stálou hostující dirigentkou Miriam Němcová a sólistou klavírista Lukáš Vondráček (od r. 2001).
FHK vystoupila na pódiích významných koncertních síní Evropy (Musikverein ve Vídni, Victoria Hall v Ženevě, Queen Elizabeth Hall v Antverpách aj.), účinkovala v Belgii, Francii, Itálii, Německu, Nizozemí, Polsku, Rakousku, Španělsku a Švýcarsku. Pro bohaté zkušenosti s prováděním velkých oratorních děl světové hudební literatury se FHK stala vyhledávaným profesionálním partnerem pro domácí a především zahraniční sborová tělesa.
Dosaženou interpretační kvalitu tělesa dokumentují CD nahrávky pro tuzemské i zahraniční společnosti nebo Český rozhlas. FHK účinkuje na významných festivalech (Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl, Mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy , Svatováclavské slavnosti aj.), spolu s Českým rozhlasem 3 - stanicí Vltava je pořadatelkou unikátního festivalu Hudební fórum Hradec Králové (mj. české premiéry děl Kančeliho, Gubajduliny, Beria).

Spustit audio