Začíná 11. ročník Festivalu francouzského filmu

22. září 2010

11. ročník Festivalu francouzského filmu v České republice se bude konat od 20. do 26. listopadu 2008 v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni. Na francouzské filmy se diváci v Hradci Králové mohou vypravit do kina Centrál a do multikina Cinestar. V kině Centrál bude uvedena sekce Předpremiéry a dva snímky Soutěže, multikino hostí Filmové hity. Festival francouzského filmu v Hradci Králové zahájí kino Centrál ve čtvrtek 20 listopadu dokumentárním filmem Zamilovaná zvířata. Unikátní snímek režiséra Laurenta Charbonniera odhaluje jemné umění svádění v živočišné říši. Podrobné informace o programu 11. ročníku Festivalu francouzského filmu najdete na http://fff.volny.cz/.

Velice očekávaným filmem letošního FFF je snímek Mezi zdmi Laurenta Canteta, držitele Zlaté palmy z letošního festivalu v Cannes, který vypráví příběh mladého francouzštináře Francoise a jeho třídy v problematické pařížské čtvrti. Snímek Podzimní zahrady režiséra Otara Iossellianiho je vynikající politickou satirou plnou sžíravých momentek ze života vysoce postaveného vládního ministra. Na festivalu se odehraje také předpremiéra filmu Mlčení Lorny bratrů Dardennových s Jérémiem Renierem. V předpremiéře bude uvedena nejdražší francouzská produkce všech dob, dvojice filmů o největším francouzském gansterovi Jacquesu Mesrinovi Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č.1: Epilog. V obou filmech se sešla plejáda francouzských hereckých hvězd současnosti (Vincent Cassel, Mathieu Amalric, Gérard Depardieu, Ludivine Sagnier, Cécile de France...).
V kině Centrál budou uvedeny také soutěžní snímky Eldorado a Prosté srdce. Eldorado je originální roadmovie plná neobyčejného tragikomediálního humoru, zvláštních setkání a situací. Prosté srdce je příběhem dvou žen různého postavení, jejichž životy spojí osud. Podle povídky Gustava Flauberta jej jako svůj režijní debut natočila herečka Marion Laine.
Multiplex CineStar v rámci Festivalu francouzského filmu představí deset snímků ze sekce Filmové hity, což je ohlédnutí za francouzskými snímky, které v uplynulém roce sklidily v českých kinosálech největší úspěchy. Patří mezi ně animovaný snímek Persepolis, loňský francouzský kandidát na Oscara a film, který slavil divácký úspěch téměř po celém světě. Persepolis je adaptací stejnojmenného komiksu Marjane Satrapi. Druhým animovaným snímkem uváděným v rámci Filmových hitů je film Strach(y) ze tmy. Šest vynikajících současných francouzských výtvarníků a animátorů vdechlo život svým nočním můrám, které vypodobňují v ostrém kontrastu černé a bílé. Třetí animovaný snímek s názvem Lovci draků, určený dětskému publiku, se odehrává v létajícím světě a vypráví příběh holčičky Zoe.
Do francouzské metropole Paříže se podíváme prostřednictvím dvou filmů. Paříži, miluji tě je povídkový film natočený slavnými režiséry na téma Paříž a láska. Snímek Paříž Cédrika Klapische s oblíbeným Romainem Durisem v hlavní roli je příběhem jednoho nemocného Pařížana, jehož stav mu dává nový a odlišný pohled na všechny lidi, které denně potkává. Funny Games US Michaela Hanekeho je remakem rakouského filmu z roku 1997, který svým neotřelým zpracováním zaujal i na festivalu v Cannes. Film je průzkumem dnešní brutální společnosti a toho, jak násilí ovlivňuje naší kulturu. Akční thriller 96 hodin pochází z filmové fabriky producenta Luka Bessona. V hlavní roli exceluje skvělý Liam Neesen. Hranice smrti přinese hororový příběh party mladých zlodějů, kteří na útěku překračují vlastní "hranice" násilí. Skafandr a motýl je originální příběh novináře, který zůstal po srdeční příhodě kompletně paralyzovaný. Mezi hity nebude chybět populární dvojice Asterix a Obelix ve filmu Asterix a Olympijské hry.

Spustit audio