Žáci ZŠ v Machově obnovili dva místní parky

23. září 2010

Žáci Základní školy v Machově na Broumovsku obnovili společně s učiteli a rodiči dva zanedbané parky. Na projekt získali grant ze společného programu Nadace Partnerství a Střediska ekologické výchovy Sever Škola pro udržitelný život. Během slavnostního otevření zrekonstruovaných parků navíc vysadili v sousedství školy keltský stromový kalendář. Základní škola v Machově je v programu Škola pro udržitelný život jedním z nejúspěšnějších účastků. Díky jejím aktivitám byla obnovena část náměstí, studánka v nedalekém lese nebo pomník padlých v první světové válce.

O dva parky založené v 60. letech podél hlavní silnice v Machově během posledních let nikdo nejevil zájem. To změnili až žáci místní základní školy, kteří společně s učiteli a rodiči vysadili nové stromy, keře a květinové záhony a nainstalovali potřebné lavičky. "O obnově dvou parků nedaleko náměstí v Machově se v minulosti mnohokrát diskutovalo. Až letos jsme však na společné besedě s občany představili náš program komunitního rozvoje obce a dohodli se na další spolupráci. Prvním krokem byla právě dlouho odkládaná obnova parků," řekla ředitelka Základní školy v Machově Helena Martincová.
Náměty pro své projekty přitom žáci a učitelé hledají na základě anket a veřejných diskuzí s občany. Machovské škole se navíc podařilo letos založit novou tradici. Každý prvňáček si v první školní den odnese domů svůj strom, který ho bude provázet po dobu školní docházky a možná i celým životem.
Slavnostního otevření obnovených parků se zúčastnil i prezident společnosti Toyota Motor Czech Tsutomu Otsubo. Právě na jeho příjezd se žáci připravovali intenzivní výukou angličtiny. "Ochrana životního prostředí patří mezi priority společnosti Toyota, proto také společnost Toyota dlouhodobě podporuje program Škola pro udržitelný život nejen v České republice, ale i v Polsku a ve Velké Británii," uvedl Tsutomu Otsubo.
Desítky obdobných projektů již byly díky programu Škola pro udržitelný život uskutečněny v řadě měst a obcí Královehradeckého a Pardubického kraje, nově se program otevřel také pro školy v Libereckém kraji. "Podporujeme spolupráci mezi učiteli a žáky, obcí i místními obyvateli. Úlohu iniciátora přitom hraje právě škola a její žáci. Obsah projektů se poměrně různí a sahá od výsadeb stromů, přes úspory energie a zachování místního dědictví až k recyklaci odpadů," vysvětluje Michal Veselý z Nadace Partnerství.
Machov je obec jedinečně umístěná v malebném údolí Židovky, v kotlině obklopené věncem zalesněných kopců, s kulisou hraničního Boru, polských Stolových hor s Hejšovinou a Broumovských stěn. Východisko i cíl turistů, křižovatka mezinárodních pěších, lyžařských a cyklistických tras. V celoročním provozu jsou dva hraniční turistické přechody do Polska.

Spustit audio