Žáci z Rychnovska si poměřili znalosti ve školní olympiádě. Konkurence byla veliká a otázky těžké

4. listopad 2021

V Rychnově nad Kněžnou se utkali žáci druhých stupňů základních a středních škol v Olympiádě regionálních znalostí. Na společném finále si prověřilo deset nejlepších týmů znalosti ve čtyřech kategoriích. Organizátoři ze Sdružení Splav chtějí touto akcí rozšířit povědomí o regionu, všechny otázky se proto týkají místa, kde děti žijí. 

Čmeláčci, to je družstvo děvčat. Holky z Gymnázia Františka Martina Pelcla právě odpověděly správně na jednu z mnoha otázek. Jak je to s obtížností olympiády? Kouří se jim z hlav?

„U některých otázek jsme si byly jisté, ale u jiných jsme váhaly."
„Každý z nás se naučil nějaké téma, takže jsme si to rozdělily."

Čtěte také

A dozvěděly se něco zajímavého o regionu ve kterém žijí?
„Určitě. Dozvěděly jsme se nové informace a některé nás i překvapily."

O tom, jak to celé dopadne rozhoduje porota. Její součástí je také pedagog a spisovatel Josef Lukášek, který také pomáhal sestavit soutěžní otázky. Jak se k olympiádě děti postavily?

„Děti přijaly soutěž hezky, také účast při školních kolech byla velmi dobrá. A tady máme vybráno skutečně deset nejlepších týmů. I když, jak se teď nad tím zamýšlíme, tak otázky jsou mnohdy dost náročné. Přeci jen, už je to třetí ročník, tak bude pro příště i trochu oprášit dřívější, maličko jednodušší otázky. Tentokrát si někteří opravdu sáhli na dno svých znalostí."

V Rychnově nad Kněžnou se utkali žáci v Olympiádě regionálních znalostí

Dalším členem poroty je historik Jiří Mach. Jak jsou podle něj děti na soutěž připraveny?
„Myslím si, že se děti poctivě připravovaly. Problém je, že se na tom trošku podepsala i doba, kdy se to koná. Přeci jen vlivem covidu celková úroveň vzdělání nesporně utrpěla. Čeho si já ale nejvíc považuji, že se děti do soutěže přihlásily a mají vůli dozvědět se něco víc než jen to, co jim řekne učitel ve škole."

Vítězný tým letošní Olympiády regionálních znalostí v Rychnově nad Kněžnou získá zážitkový let motorovým letadlem.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.