Žáci novopacké školy gastronomie a služeb budou mít od září k dispozici novou špičkovou technologii
Stavební dělníci dokončují v Lázních Bělohrad nové cukrárenské dílny a jídelny pro studenty novopacké školy gastronomie a služeb. Rekonstrukce za 25 milionů korun bude hotová na konci letních prázdnin. Žáci pak budou trénovat na nejmodernějších strojích současné gastronomie.
Čtěte také
Matěj Flégl právě stojí před velkou rozvodovou sítí. „Připojujeme zde novou technologii pro cvičnou kuchyň a cukrárnu. Je to rozvaděč veškeré nové instalace.“
Kabelů je tady opravdu hodně. Jak náročné je tohle vše pro budoucí cukráře a kuchaře nainstalovat? „Člověk by se do toho zvládl zamotat i když má na to dobrý systém. Vyznat se v celé té pavučině ale jde. Jak se to pak dostane do cíle, tak by mělo vše fungovat jak má.“
V jakém stavu byly původní sítě? „Ten stav odpovídal elektroinstalaci z doby minulého století.“
S ředitelem školy Petrem Jarošem jsme vstoupili do prostor, kde bude cukrářská dílna. A změnilo se to tady k nepoznání. „Jak vidíte, už se montují technologické celky, oživují se jednotlivé stroje.“
Okolo nás je spousta nástrojů a přístrojů
Studenti budou mít k dispozici špičkovou technologii. „Je to špička v současné gastronomické technologii. Aby se žáci naučili se všemi těmi moderními technologiemi pracovat tak, aby až přijdou na různá kvalitní pracoviště, se dokázali bez problémů na vše adaptovat a využívat.“
Čtěte také
Díky této rekonstrukci se uleví celkové kapacitě školy. To znamená, že žáci v Nové Pace budou mít více prostoru a další najdou své místo tady v Lázních Bělohradě.
„I když máme poměrně velké, a troufnu si říci i dobře vybavené dílny pro obor cukrář, tak už kapacitně nepostačují. A dostali jsme se do situace, když už nám hrozily odpolední směny. Což by samozřejmě byla další komplikace,“ vysvětluje Petr Jaroš.
Jakmile skončí kompletní rekonstrukce suterénu, plánuje vedení školy ještě další opravy. Konkrétně půjde o sociální zařízení a také topení.
Související
-
Studuje střední školu v Nové Pace, ale už o ní ví celý cukrářský svět. Talentovaná Šárka Balogová
Dorty, figurky z cukrářské hmoty, sladké zákusky. To je svět Šárky Balogové z novopacké Střední školy gastronomie a služeb. Studium se pro ni stalo velkým koníčkem.
-
Cukrařina jako srdeční záležitost. Mladé Východočešky z Nové Paky sbírají nejlepší světová ocenění
Ve světě umělecké cukrařiny patří Východočeši k nejlepším. Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace přivezla ze Světového poháru v Lucembursku tři medaile.
-
V 9 letech se rozhodla stát cukrářkou. Držitelka zlata ze světové olympiády poradí s dortem i vám
Příležitostí, které si zaslouží dort, je v životě dost a dost. A je to dobře, protože receptů na úžasné laskominy je spousta. A kdo má rád sladké, může celoživotně hledat.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Další exploze v Libanonu si vyžádaly 14 obětí a stovky zraněných. Prý vybouchly vysílačky Hizballáhu
-
Fotbalisté Sparty oslavili návrat do Ligy mistrů vítězně, Salcburk porazili jednoznačně 3:0
-
Ukrajinci ví, kde má Rusko sklady, a zasáhnou je na 1000 kilometrů, hodnotí Šedivý útok u Toropecu
-
Chtěli jsme mít v Evropské komisi veliký rozpočet a aparát. Tohle Síkela získal, připomíná Jourová