Žáci druhého stupně Základní školy Náměstí Míru ve Vrchlabí zůstávají od pátku 18. září doma

18. září 2020 07:58

Vrchlabská Základní škola Náměstí Míru omezuje provoz. Do lavic odedneška neusednou žáci druhého stupně. Přibývá počet dětí a učitelů v karanténě a také těch, u kterých byl potvrzen pozitivní test na koronavirus. Nadále se tak učí děti prvního stupně, kromě třetích tříd, které už jsou také v karanténě.

Čtěte také

Obě zástupkyně ředitele školy Petra Jindřicha jsou v karanténě, takže jeho teď zaměstnává hlavně zvedání telefonů a neustálá komunikace s hygieniky.
„Nečekal jsem, že by žáci v tomto věku a za tohoto stavu, od sportovců až já nevím kam, byli v takové míře najednou pozitivní."

Hned první případ uvedl do karantény 32 žáků a 8 učitelů.
„Okamžitě se to rozjíždí dál a informace jdou napříč všemi ročníky. V osm hodin večer jednáte s hygienou, jeví se tam šest žáků průřezově v ročnících, a druhý den jsou doma čtyři třídy. Což byl případ tohoto týdne."

„Paní zástupkyně mi pošle večer někdy v 0:33 hodin informace se suplováním, ráno to dám na nástěnku a zkontroluji, jestli ti lidé tady jsou," říká Jitka Loudová, která teď sestavuje s jednou se zástupkyň na dálku aktuální rozvrh hodin.
„Je to takové trošku zběsilé ráno."

Prázdná třída

Někteří, hlavně starší žáci, by podle ní nejraději stále chodili do školy.
„Většina dětí nechce zůstat doma, protože vědí, že jim to učení doma moc nešlo. Že se toho moc nenaučily."

Čtěte také

Situace měnící se každou chvíli komplikuje také chod školní jídelny, kde kuchařky vaří 500 obědů.

Podle vedoucí Petry Chleborádové je složité připravovat množství surovin, když neví, kolik bude druhý den strávníků.
„Nejhorší je, když dáváte vařit maso na noc. Děláte to podle toho, jaká byla situace odpoledne. Ale ráno se to vše zase úplně změní. Takže se to musí celé překombinovat, co s tím."

Jidelna nadále zůstává v provozu i přes omezení chodu školy, protože vaří i pro strávníky jiných škol a veřejnost.

Spustit audio

Související