Záchranářům v Orlických horách přibývá práce po úrazech při pádu z elektrokol. Často jde o seniory

28. červenec 2022 07:34

Na horách v Královéhradeckém kraji přibývá úrazů po pádu z elektrokol. Týká se to především Orlických hor a v nich hlavně seniorů. Následky úrazu po takovém pádu bývají často velmi vážné.

Čtěte také

„Ono to trošku souvisí. Elektrokola, senioři a jejich schopnost reakce na onu rychlost, také větší váha onoho kola. Když to všechno sečteme, tak mi přijde, že ty úrazy, ne že by jich bylo nějak enormně hodně, ale jsou podle mne závažnější,“ říká ortoped Michal Klapka z Nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.

Tam nemalá část pacientů po pádu z elektrokola při jízdě po Orlických horách často končí. Dalším péče v rychnovské nemocnici nestačí a se závažnějším zraněním musí například do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

„Velmi často si tato zranění vyžadují léčbu operační i bohužel potom s nějakými následky.

Statistiky rychnovské nemocnice potvrzuje i Horská služba Orlických hor.

Čtěte také

Podle Jana Pochobradského letos zatím i přes horké počasí její příslušníci neřešili úpaly nebo úžehy, ani v jednom případě se do návštěvníka hor nezakousla zmije, ale zásahů u úrazů v souvislosti s elektrokolem mají záchranáři hodně.

„Samozřejmě, protože to kolo je poměrně těžké, tak z elektrokol bývají úrazy velmi těžké.

Zájem o elektrokola v Orlických horách přitom neklesá. V Deštném jsou dvě půjčovny a obě mají napilno.

„Někdy se stane, že máme všechna elektrokola vypůjčená, popisuje Kristýna Sedlerová z jedná z půjčoven.

Trochu jiná je situace v Krkonoších

Čtěte také

Tady vzhledem k jinému charakteru hor dochází k odlišným druhům úrazů.

Potvrzuje to náčelník Krkonošské horské služby Pavel Jirsa. „U nás je jako vždy nejvíce úrazů z pěší turistiky. Potom následují normální kola, potom máme koloběžky a teprve potom přichází na řadu elektrokola.

I v Krkonoších počet výjezdů horských záchranářů narostl. Ve srovnání s předcovidovým létem v roce 2019 podle Pavla Jirsy asi o pětinu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související