Zabavený hašiš a řidič autobusu pod vlivem drog. Policie kontroluje fanoušky Hip Hop Kempu

23. srpen 2018 09:51

V Hradci Králové dnes začíná festival Hip Hop Kemp. První fanoušci ale do areálu královéhradeckého letiště dorazili už ve středu. Na jejich příjezd dohlížely desítky policistů. Při důkladných kontrolách zjišťovali především to, jestli si sebou lidé na festival nevezou drogy.

Jeden z policistů právě detailně zkoumá balení vod. Kontrolovaní fanoušci musí většinou všechny své věci vyskládat na zem a policejní pes je následně očuchává.

Desítky řidičů pod vlivem drog a policistům docházely botičky. Konec Hip Hop campu v Hradci Králové

Desítky řidičů pod vlivem drog a policistům docházely botičky. Akce na závěr Hip Hop campu v Hradci Králové

Hudební festival Hip Hop camp v Hradci Králové měl v letošním roce nebývale klidný průběh. Přímo ve festivalparku policisté řešili minimum přestupků. O to víc práce měli ale dopravní hlídky - odhalily totiž desítky řidičů pod vlivem drog, nejčastěji šlo o marihuanu a amfetamin, objevil se i kokain. Někteří z nich navíc neměli na zaplacení kauce, jejich auto dostalo botičku a oni museli domů veřejnou dopravou.

„Máme zde přítomné i policejní psy speciálně vycvičené na vyhledávání návykových látek umístěných ať už v zavazadlech nebo ve vozidlech," říká Ondřej Moravčík z královéhradecké krajské policie.

Na Hip Hop Kemp se jeho kolegové zaměřují více, než jiné podobné akce.

„Je to především z toho důvodu, že na Hip Hop Kemp jezdí velké množství zahraničních turistů a to převážně z Polské republiky. Jednoznačně se jedná o jednu z nejrizikovějších událostí v rámci celého kraje," říká Ondřej Moravčík.

Jen za první hodiny kontrol policisté našli drogy u 6 lidí. Z toho dva cizinci u sebe měli přes 600 gramů hašiše.

Policie kontroluje fanoušky Hip Hop Kempu

„Měli ho ukrytý například v prázdných obalech od chipsů. Mimochodem při kontrole jednoho autobusu z Německa, bylo při kontrole řidiče orientačním testem na přítomnost návykových látek zjištěno, že tento řidič má pozitivní výsledek," doplňuje Ondřej Moravčík.

Policistům pomáhají jejich polští kolegové a také celníci. Ti vůbec poprvé v Královéhradeckém kraji používají nový přístroj na odhalování drog.

„Provedeme stěr z povrchu, ať už se jedná o povrch volantu, dlaně, nebo jakéhokoliv obalu. A tento vzorek vložíme do přístroje, který nám během krátké doby vyhodnotí o jaký druh narkotik se jedná," vysvětluje za celní úřad Jitka Fajstavrová.

Hip Hop Kemp začne na královéhradeckém letišti dnes a skončí v noci ze soboty na neděli. Podobné kontroly tady budou po celou dobu.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související