Za valentýnskou květinu letos zaplatíte víc než loni. Některé kytky jsou i jednou tak dražší

14. únor 2023 08:08

Je 14. únor, svátek zamilovaných. Květinářství po celém Česku čekají nápor zákazníků. Řada lidí totiž právě u příležitosti sv. Valentýna věnuje svému partnerovi květinu. Některé jsou letos za stejnou cenu jako loni, jiné až o sto procent dražší. 

Čtěte také

„Dobrý den. Já bych chtěl nějaké růžičky. Asi si vezmu ty červené. A k tomu nějaké zdobení. Aby ta cena byla nějak kolem 300 korun, jestli by to šlo.“ V malém květinářství nedaleko centra Nového Města nad Metují na Náchodsku majitelka Edita doufá, že zákazníků bude během letošního svátku zamilovaných dostatek.

Zásoby si dopředu neudělala. „Neobjednávala jsem, je výhoda, že dodavatelé jezdí, takže si kytky během dne několikrát dokoupím.

V nedalekém Náchodě majitelka jiného květinářství Markéta zboží dopředu objednala. Má ho podobně tolik, jako loni, a dokonce i za stejné ceny. „Dělám jarní míchané kytky laděné do růžova a červena. Lososová barva a pastelové tóny.

Kupované květiny často postrádají vůni. Můžeme jim pomoci tím, že přidáme bylinky. Šalvěj voní a navíc je krásná

Největší zájem zákazníků očekává dnes, stejně jako Andrea, která pracuje v květinářství v Hradci Králové. Podle té ale nebude nouze o zákazníky ani v následujících dnech. „Čekáme opozdilce, kteří na to buď zapomněli, nebo jim lásky přijedou koncem týdne. Největší zájem je o růže a tulipány.

Čtěte také

V tomto hradeckém květinářství lidé za kytky zaplatí víc než v loňském roce. Nejdražší budou červené růže. „V lednu se cena červených růží pohybovala kolem 89 korun za kus, teď už to bude kolem 125 korun. Záleží na délce růže i na velikosti květu.

Že si zákazníci ve většině obchodů letos za kytky připlatí, potvrzuje také David, jednatel firmy, která obchoduje s květinami a má přes 80 partnerů po celé republice. „Cen květin se dotklo celoevropské zvýšení cen. Navýšení cen evidujeme podle druhu květu v rozmezí od 20 do 100 procent.

Navzdory tomu zákazníků této firmy přibylo, zakázek má o 13 procent víc než v loňském roce. Průměrná cena objednávky je 930 korun.

Spustit audio

Související