Za trhanec s jablky si určitě ostudu netrhnete. Naopak, všichni jedlíci vám vyseknou velkou poklonu
Sladkostí není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren. Jmenuje se Kaiserschmarrn a je to vlastně takový nepořádek na talíři, kterému se u nás přezdívá trhanec.
Přijde k vám vzácná návštěva, kterou chcete uctít a jste z toho tak nervózní, že pokazíte, co můžete.
- 2 středně velká jablka
- 240 g pšeničné hladké mouky
- 400 ml mléka
- 8 vajec
- moučkový cukr
- krupicový cukr 2 polévkové lžíce
- rozinky
- máslo
- sůl
A přesně nějak takhle se prý kdysi (ne)dařilo jistému statkáři, u kterého se na cestě přes Alpy zastavil císař František Josef I. se svou manželkou Alžbětou Bavorskou, kterou budete znát spíše pod jménem Sissi.
Legenda praví, že hospodář chtěl panovníka pohostit a rozhodl se, že připraví palačinky. Jenže když je vyráběl, byl tak nervózní, že to nějak popletl a palačinku na pánvi zamíchal. Aby zakryl ten trhanec, namazal ji švestkovým džemem a pořádně pocukroval. Dopadlo to tak, že císař byl z jídla doslova nadšený.
Postup:
Smícháme mouku, sůl, mléko, krupicový cukr a žloutky a vše promícháme dohladka.
Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme k těstíčku.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky.
Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme lžíci másla, přidáme nakrájená jablka a necháme lehce změknout. Trvá to jenom chvilku.
Do pánve na jablka přilijeme polovinu těsta a na mírném ohni necháme ze spodní strany zezlátnout.
Během pečení přisypeme část rozinek.
Pak otočíme a opět necháme zezlátnout. Nakonec natrháme vidličkou (nejlépe se to dělá dvěma vidličkami), posypeme moučkovým cukrem a necháme lehce zkaramelizovat.
Pokud si troufáte můžete nakonec na trhanec kápnout rum, zapálit a nechat rum vyhořet. Ale to opravdu, jen pokud to umíte. Jinak neriskujte a rozdělte na talíře, pocukrujte a hned podávejte.
Dobrou chuť!
Související
-
Cukrář a srdcař Josef Maršálek: Vážně mi dělá obrovskou radost, když si lidé doma o víkendech pečou
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm!
-
Zapečené palačinky s tvarohem. Italové mají pizzu a Francouzi palačinky, které berou velmi vážně
Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti nebo ve specializovaných restauracích. Francouzi berou palačinky vážně, není to jen pamlsek.
-
Josef Maršálek: U nás se nikdy nic v kuchyni nevyhodí. Vše, co vypěstujeme, tak sníme nebo zavaříme
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka