Za slaninové brambory se smetanou nedostanete bramborovou medaili, v kuchyni jsou ceněné zlatem
Zdena Kabourková vás všechny zve do naší rozhlasové kuchyně, kde si dnes připravíme velkou dobrotu, slaninové brambory se smetanou. Jde o velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.
Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambory. Dají se z nich dělat nejrůznější pochoutky, jak slané, tak i ty sladké. Obojí jsou chuťově výborná.
Suroviny:
1 kg brambor, 1 cibule, 150 g slaniny, 300 ml smetany, 80 g parmazánu, 1 vejce, sůl, pepř, petželka, máslo
Postup:
Brambory si umyjeme a dáme je vařit do poloměkka. Uvařené oloupeme a pokrájíme na plátky. Smetanu si smícháme s vajíčkem, sýrem. Dochutíme solí a pepřem. Slaninu si nakrájíme na malé kostičky a cibuli také. Asi 2 lžíce slaniny si odložíme bokem, abychom mohli posypat brambory před koncem. Na pánvi si zpěníme máslo, přidáme cibuli a slaninu a osmahneme. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Připravíme si zapékací mísu, kterou si vymažeme máslem a ukládáme brambory. Brambory zalijeme připravenou smetanovou zálivkou, přidáme opraženou slaninu s cibulí a dáme zapéct na 200 stupňů prvních 15 minut. Potom teplotu snížíme a pečeme, dokud nejsou brambory upečené. Před koncem posypeme vrch odloženou slaninou a trochou sýra a petrželkou.
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor
Do Evropy brambory přicestovaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.
Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.
Související
-
Brambory zapečené s kroupami a houbami. Zdravá pochoutka, která nadchne vaše chuťové pohárky
Zapečené brambory s kroupami a houbami jsou opravdovou lahůdkou. Navíc jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník.
-
Při slově kapusta někomu naskočí husí kůže. To je škoda! Zkuste ji zapečenou s bramborami a sýrem
Z kapusty se dají připravit velmi jednoduše různé pokrmy. Při tepelném zpracování má ale velice specifické aroma, které většině lidí není příjemné. Syrová se nekonzumuje.
-
Kuřecí placičky s bramborovou kaší. Rychlý a jednoduchý oběd za který vás děti určitě pochválí
Dnes pro vás máme báječný recept, který potěší všechny milovníky kuřecího masa. Příprava vám zabere jen chvilku a potřebovat budete jen několik surovin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.