Za jistým varhanním unikátem se vydáme do Vrchlabí

23. prosinec 2014

Advent je nejen časem očekávání, ale i hlubšího zamyšlení. A k adventnímu a vánočnímu času neodmyslitelně patří i zvuk varhan. Teď se tedy zastavíme ve vrchlabském klášterním kostele svatého Augustina.

Občanská sbírka sem pomohla přenést a zachránit unikátní varhany z nedaleké obce Fořt a vznikl tak jistý unikát - zcela výjimečně tu můžete slyšet koncertovat i dvoje varhany najednou.

S varhaníkem Radkem Hanušem také o tom rozmlouvala redaktorka Eliška Pilařová.

Sešli se přímo před oltáře, vzácné práce bez jediného hřebíku, uprosřed nádherné barokní stavby.

"Varhany pochází z roku 1872 z kostele va Fořtu. Postaveny byly rychnovským varhanářem Amandem Hanyšem. Tedy barokní nejsou, byly postaveny už v době romantismu. Nicméně jejich dispozice i vizáž připomíná barokní varhany. Dispozice varhan byla ale trochu upravena, aby vyhovovaly jako koncertní nástroj a měly trochu jiný zvuk než ty co jsou na kůru", říká radek Hanuš.

"Varhany na kůru jsou z roku 1898 a postavila je krnovská firma bratří Riegerů. Jedná se o romantický dvoumanuálový nástroj, jehož zvuková dispozicer je ale chudší než nástroje v presbytáři.

Varhany v evangelickém kostel v Děčíně

"Situace týkající se varhanních nástrojů je v Královéhradecké diecézi nejhorší na Trutnovsku a Broumovsku. A my jsme jednak chtěli zachránit tento nástroj a pak také dokázat, že hodnoty, které nám zanechali naši předci, má cenu zachovat. A chtěli jsme ukázat i cestu, kterou by se to mohlo v budoucnosti ubírat".

"Vymysleli jsme proto tzv. adopci jednotlivých píšťal od té největší až po ty nejmenší. Potencionální dárce má pak dobrý pocit, že přispěl na konkrétní píšťalu, na výrobu konkrétního rejstříku".

"Víme, kolik jen na Vrchlabsku, se nachází chátrajících varhan. A já bych byl rád, kdyby se to změnilo", dodává varhaník Radek Hanuš.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autor: Hana Veselá
Spustit audio