Za dovolenou na horách si připlatíte. Dražší je kromě ubytování a skipasů i jídlo v restauracích

1. březen 2023 08:12

Oproti loňsku si lidé připlatí za dovolenou na horách i několik tisíc. Ceny zvyšovali provozovatelé restaurací, hoteliéři i vlekaři. Na kolik vyjde dovolená v Krkonoších, to zjišťovala reportérka Naďa Kverková. 

Čtěte také

Začněme od nejdražší položky a tou je ubytování. Za týdenní pobyt pro dvě osoby si oproti loňsku připlatíte od 900 korun až třeba po 4 tisíce. Záleží na typu ubytování, formě stravování, také na okamžité obsazenosti, umístění hotelu a jeho vybavení například wellness prostory. Počítejte ale s částkou mezi 20 až 25 tisíci korunami.

K tomu je potřeba připočítat ceny skipasů. Jednodenní skipas zakoupený na pokladně ve Skiareálu ve Špindlerově Mlýně stojí oproti loňsku o 200 korun víc, konkrétně 1590 Korun. Ceník je ale flexibilní, při on-line pořízení vyjde levněji. Ve Skiareálu Černá Hora - Pec oproti loňsku skipasy podražili zhruba o 8 procent. Když si ho koupíte s předstihem, vyjde až o 30 procent levněji.

A jak je to s cenami v restauracích?

Čtěte také

Obecně došlo k mírnému navýšení od 5 do 10 procent, které kopíruje křivku zdražení surovin a energií. Například za kuřecí vývar jsem v jedné z restaurací v Janských Lázních zaplatila 89 korun a za svíčkovou 249 Kč. V Peci pod Sněžkou mě smažený sýr s hranolky vyšel na 190 korun a zapila jsem ho pivem za 59 Kč.

Když budeme v průměru za oběd i večeři s nápoji počítat s útratou 300 korun na osobu, tak během týdne za stravu - za předpokladu, že máte ubytování se snídaní - připočítejte dalších 8,5 tisíce korun. Což je částka za dvě osoby.

O víkendu připadl nový sníh nejenom na našich horách, ale i v zahraničí. Vyjde týdenní pobyt u Čechách levnější než třeba v Alpách?

Zajímala mě aktuální nabídka cestovních kancelářích na začátku března. Například za týden v Itálii pro dva do oblasti Aprica s polopenzí ve 4 hvězdičkovém hotelu zaplatíte už se skipasy zhruba 32 tisíc korun. České lyžaře ale může odradit dlouhá cesta, zabere totiž okolo 10 hodin.

Čtěte také

Blíž jsou rakouské Alpy, kde například týdenní pobyt v tyrolském Walchsee vyjde okolo 24 tisíc, ale bez skipasů. Ty cestovní kanceláře v ceně do Rakouska obvykle nenabízejí - za ně si připlatíte zhruba 10 tisíc korun.

Pokud chcete strávit dovolenou v českých horách, Špindlerův Mlýn vás přes cestovní kancelář přijde zhruba na 20 tisíc korun plus skipasy. Zajímalo mě, jestli se dá ušetřit, když se do stejného špindlerovského hotelu vydám sama, tedy bez služeb cestovky. Paradoxně se cena se vyšplhala ještě o 2 tisíce korun výše. Ale to nemusí být pravidlem.

Stojí za to se poptat ve více ubytovacích zařízeních a teprve potom se rozhodnout.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související