Za dotace z EU se opraví přechody a otevře podzemí Sněžky

22. září 2010

Opravy silnic k česko-polským hraničním přechodům, zpřístupnění další části dolu ve Sněžce či podpora turistického ruchu na Broumovsku patří mezi projekty, které získaly dotace z Evropské unie. Z Bruselu přijde na tyto akce realizované českými žadateli z Královéhradeckého kraje a jejich polskými partnery, převážně z Dolnoslezského vojvodství, více než půl miliardy korun. "V operačním programu přeshraniční spolupráce Česka a Polska bylo schváleno v polovině března dalších 17 projektů, na kterých se podílí nějaká instituce či organizace z Královéhradeckého kraje. Do našeho regionu tak přijde více než 300 milionů korun, zbytek financí připadne partnerům z Polska," uvedl hejtman Lubomír Franc.

V minulém roce již v programu příhraniční spolupráce Královéhradeckého kraje s Polskem uspělo16 projektů za zhruba 400 milionů korun. Dotace evropské unie tvoří vždy 85 procent nákladů, zbytek hradí žadatelé s přispěním státního rozpočtu. Samotný Královéhradecký kraj nyní uspěl se třemi projekty. Dva se týkají oprav silnic u hranic s Polskem, třetí podpoří česko-polské podnikatelské prostředí.
Díky prvnímu krajskému projektu silničáři zmodernizují přístupové komunikace k hraničním přechodům Broumovského výběžku. Královéhradecký kraj na tyto stavební práce získá se svými partnery z Polska evropskou dotaci převyšující 100 milionů korun. Automobily budou moci díky tomu přejíždět přes hraniční přechod Zdoňov - Mieroszów, a turisté se tak snáz dostanou do atraktivní lokality Teplicko - adršpašských skal. Druhou částí projektu bude rekonstrukce komunikace, která vede k přechodu Starostín. Druhý úspěšný projekt kraje zařídí s pomocí zhruba 105 milionů korun z evropských fondů rekonstrukci silnice k hraničnímu přechodu Olešnice v Orlických horách - Lewin Klodzki.
Dalších přibližně devět milionů korun z Bruselu dostane Královéhradecký kraj, Krajská hospodářská komora, Technologické centrum Hradec Králové a polští partneři na vznik informačního česko-polského inovačního portálu, který bude rozvíjet podnikatelské prostředí. Evropská unie dále mimo jiné poskytne i téměř 53 milionů korun na vybudování nového česko-polského informačního centra v Broumově a na rozšíření nabídky pro turisty v oblasti Broumovských stěn a polských Stolových Hor. Kolem 20 milionů korun z Bruselu půjde i na zpřístupnění další části někdejšího dolu Kovárna v nitru Sněžky. Budoucí návštěvníci se díky tomu budou moci seznámit například s důlní technikou a metodami těžby od středověku až do padesátých let minulého století.
Jiné úspěšné projekty se týkají výstavby cyklostezek, budování kanalizací, třídění a biologického zpracování odpadů, likvidace starých ekologických zátěží, rozvoje hasičských záchranných sborů, výstavby a vybavení muzejních expozic či spolupráce škol.

Spustit audio