Za bolestí žaludku, průjmy a dalšími problémy s trávením stojí často naše psychika

29. duben 2021

Žaludeční a střevní problémy jsou velmi nepříjemné. Může je způsobit řada onemocnění a velmi často i náš psychický stav. Doktorka Kateřina Cajthamlová některé příčiny odhaluje a radí, jak jim předejít.

Náš trávicí trakt velmi často reaguje na změny našeho psychického stavu. Dokonce někdy říkáme, že střevo je okno do duše. „Trávicí trakt nám signalizuje náš duševní stav tom smyslu, jestli jsme připraveni na boj, nebo na útěk, nebo jestli jsme v pohodě. A v okamžiku, kdy jsme v pohodě, tak náš trávicí trakt dobře tráví. V momentě, kdy jsme ale vystrašení nebo máme pocit odporu, tak nám špatně tráví žaludek i střeva,“ vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Pokud se nám takové situace opakují příliš často, může se nám vytvořit i reflex, kdy už je přestaneme mít pod kontrolou. To znají například ženy trpící bulimií, které si nejprve vyvolávají zvracení, ale později jim už stačí jenom si představit daný typ jídla. Podobné to je ale i v jiných případech, přibližuje Kateřina Cajthamlová: „Stejně funguje tzv. psychogenní zvracení. To znamená, že když máme nějaký negativní zážitek nebo představu nebo nějakou konkrétní situaci, kterou si představujeme, může se nám udělat špatně a můžeme i zvracet.“

Dobrá zpráva ale je, že řada podobných stavů se dá odbourat, když si je natrénujeme. Tím, že si dokážeme udržovat klid mysli, uklidníme i náš trávicí trakt.

Jak to můžeme zvládnout, a co nám může pomoci, uslyšíte v audio záznamu celého pořadu.

Spustit audio