Z více než 100 komnat opočenského zámku je přístupná jen asi třetina. Nakoukneme do bývalé kuchyně

15. srpen 2021 09:02

Některé z dveří opočenského zámku prozatím zůstávají pro návštěvníky uzavřeny, přestože jsou za nimi opravdu zajímavé prostory. Měli jsme tu čest a štěstí, že jsme mohli za některé nepřístupné dveře nakouknout. A vezmeme tam i vás.

Kastelán Tomáš Kořínek drží v ruce svazek klíčů. Dnes se chystáme vstoupit do dveří, které běžně zůstávají zavřené. Kam to půjdeme?
„Zavedu vás do bývalé kuchyně, která svému účelu začala sloužit někdy na přelomu 19. a 20. století. A přestala sloužit za II. světové války, kdy ze zámku odešla poslední šlechta."

Čtěte také

Otevíráme zamčené dveře. Je tady cítit vlhkost.
„Nacházíme se v přízemí původního hradu, který zde stával. Svědčí o tom široké zdi směrem k oknům. Kuchyně se schválně umisťovaly do takových vlhčích prostor, protože byl předpoklad, že se v nich bude neustále topit a vařit. Co se už bohužel dnes neděje, proto je místnost vlhčí."

Je to poměrně veliká místnost a jsou tu i staré, obrovské skříně. Je tady něco původního, co se z kuchyňského vybavení dochovalo?
„Co by návštěvníci především očekávali v kuchyni, tedy kamna, se nám bohužel nedochovaly. Ale zachovaly se kachle, malba i podlaha. Dál zmíněné skříně, ty jsou také původní."

V bývalé kuchyni opočenského zámku

„A dochovalo se v Opočně i nádobí, takové to klasické, měděné, co znají fanoušci různých pohádek. To je uložené nahoře v depozitářích."

Je tu i staré, keramické umyvadlo se zvláštním tvarem.
„To je také původní. Potom ještě tady u dveří máme jednu zvláštnost. Zámek byl elektrifikován roce 1905 a my zde mám původní pojistky a baterie."

Čtěte také

Ovšem to není jediná zvláštnost, kterou tato kuchyně ukrývá.
„Za tou musíme popojít kousek dál. Tady v kuchyni se jídlo uvařilo a potom bylo třeba proběhnout čtyři místnosti a dojít k výtahu na jídlo. Uložil se do něj tác s pokrmem a výtah ho odvezl do prvního patra, do takzvané přípravny jídel."

„Ještě vám mohu ukázat strojovnu tohoto výtahu. Zachoval se nám i samotný elektromotor. A další zvláštnost, když zatočíme touto klikou, tak by se měl výtah rozjet."

Prostory bývalé kuchyně na opočenském zámku by chtěla správa objektu do budoucna zpřístupnit návštěvníků. Podle kastelána Tomáše Kořínka to bude ale trvat několik let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související