Z obchodníka kostelníkem. Jiří Míchal se stará o katedrálu a je naprosto spokojený

24. prosinec 2017

Je první, kdo do kostela chodí, a poslední, kdo z něj odchází. Připravuje věci na mši svatou a také provází zájemce největším českobudějovickým svatostánkem. To je práce Jiřího Míchala, kostelníka v katedrále svatého Mikuláše v Českých Budějovicích.

Do práce přichází asi půl hodiny před začátkem mše. Nejprve musí otevřít všechny vchody a rozsvítit. „Dřív kostelník rozsvěcoval svíčky, dnes na to máme moderní panel, ale svíčky budu rozsvěcovat také, stále máme i živé světlo,“ říká.

Jiří Míchal původně pracoval v úplně jiném oboru. Je vystudovaným ekonomem a do roku 1989 byl vedoucím obchodu v pivovarech. „Nikdy jsem se v tom ale necítil dobře, takže jsem se rozhodl pro změnu. Vždycky mě to táhlo tímhle směrem. Nakonec jsem našel práci v kněžském domově a odtud pak přešel do katedrály. Tady jsem se našel,“ vypráví.

Před každou mší svatou se sám pomodlí. „Abych dobře posloužil Bohu, lidem a knězi. To je, myslím, ten smysl,“ říká.

Základní pomůckou pro jeho práci je liturgický kalendář. Podívá se, čí památka se bude slavit a co se bude číst. Vyhledá modlitby ke mši a zjistí, za koho se mše svatá slouží. Pak připraví vše potřebné.

„Z trezoru vezmu kalich a misku na hostie. Připravím dva džbánky, v jednom bude voda, v druhém víno, které tady máme v malé lednici,“ prozrazuje. Pak už je čas zapálit svíčky, v předvánočním období i ty na velkém zavěšeném adventním věnci. Aby se k nim Jiří Míchal dostal, potřebuje štafle.

„Samozřejmě pak se musí člověk starat o celou řadu věcí kolem kostela, to je údržba, opravy, ale krom toho mám velkou radost, že sem chodí lidé. Hodně jich chce provést, chtějí o tom něco vědět, a to já dělám strašně rád. Zkrátka těším se do práce,“ uzavírá.

Spustit audio