Z nové vyhlídky Františka Málka ve výšce 202 metrů nad mořem uvidíte až do centra Ústí nad Labem

27. prosinec 2020

Kanón je výrazný skalní útvar nad silnicí z ústecké čtvrti Krásné Březno do Neštěmic. Nahoře na skalní plošině stojí od letošního roku nový altán s lavičkami. Je tam bytelné zábradlí i naučné tabule. O zpřístupnění vyhlídky se zasloužil Karel Punčochář z Klubu českých turistů Ústí nad Labem ve spolupráci s ústeckým magistrátem.

Z nové vyhlídky je krásně vidět až do centra Ústí nad Labem. Pod sebou se rozhlédnete po Krásném Březně, dohlédnete nad Mariánskou skálu až na sídliště Skřivánek, Severní Terasu, Dobětice s Dobětickou výšinou, kde stojí rozhledna Erbenova vyhlídka.

Místo má název Vyhlídka Františka Málka, známého ústeckého turisty, který byl mezi prvními deseti turisty, kteří získali diamantový odznak za navštívení sta rozhleden. V jeho případě se ale nejednalo o pouhou návštěvu rozhledny, vždy při tom zdokumentoval její aktuální stav. Od roku1981 se opakovaně podílel na opravě ústecké Erbenovy vyhlídky. Bojoval za záchranu zchátralé dominanty Ústí nad Labem, zámečku Větruše, svým osobitým způsobem, jako grafik ve výslužbě vizitkami s nápisy: Zachraňte Větruši! Ruina Ústí nesluší!

Z nové vyhlídky je krásně vidět až do centra Ústí nad Labem

Detailní znalost krajiny, kterou během svého života navštívil, byla udivující, a trasu, kterou prošel, dovedl i po letech popsat do nejmenších detailů. S Františkem Málkem se zkrátka na cestách nikdo neztratil a ani nenudil, protože všechny v dobrém slova smyslu zahltil a pobavil vtipně podanými vzpomínkami. Byl člověkem renesančním. Zajímaly ho nejen rozhledny, ale i heraldika, genealogie, železniční doprava, vojenská opevnění, železniční doprava a další. Jeho grafické návrhy diplomů a sloganů byly ceněny pro svoji originálnost. Zvlášť vynikal ve výrobě příležitostných razítek, jejichž počet by vydal na zápis do České knihy rekordů.

Skalní útvar Kanón

Jako hmoždíř těžkého dělostřelectva trčel z vrcholu skály asi osm metrů vysoký čedičový útvar, kterému pasažéři výletních parníků plujících po Labi neřekli jinak než kanón. Až se nakonec tento název vžil pro celý vrch v Ústí nad Labem - Krásném Březně. A platí dodnes.

Původní jméno skály bylo Krebsberg – Račí hora nebo Krebshöhe podle krásnobřezenského zahradníka, který na strmé stráni nad Labem zřídil vyhlídku na starých kamenných zdech. Kanón dokonce symbolicky střílel. V roce 1901 při proplutí parníku s císařem Josefem I. byla z jeho vrchu odpálena vítací salva.

O svou nezaměnitelnou siluetu přišel vrch v roce 1939 při stavbě nové silnice nad tratí, která měla zabezpečit provoz i v době povodní. Stavbaři průjezd doslova prostříleli a do vzduchu vyhodili jak kanón, tak vyhlídku. Ještě v průběhu války vznikl tunel skrz celý masiv, který sloužil jako protiletecký kryt.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.