Z malé holčičky je dnes mladá slečna u které byla, je a vždy bude na prvním místě muzika

26. duben 2018

Na začátku dubna se v Trutnově, v tamním úžasném společenském centru UFO, odehrál další ročník pěvecké soutěže pro mladé začínající zpěváky Česko zpívá. Letos to byl už 12. ročník. Když bylo Evě Matějovské v roce 2012 12 let, tak v této soutěži zvítězila. Jak se má Eva Matějovská v roce 2018?

Hezky jsme Evo zavzpomínali na ty dvanáctky, viď?
To rozhodně.

Ten, kdo umí počítat, tak si teď vypočítal, kolik ti už je let.
Je mi už 18 let, už jsem plnoleté děvče.

Vítej mezi dospěláky. Jak jsi oslavila ty narozeniny? Bylo velkým koncertem?
Já si dovolím říct, že to byl zatím můj opravdu největší koncert. Byl to můj samostatný koncert, takže můžu říct, že lidé přišli jen na mě. Bylo to v našem městském kině v Nové Pace a bylo opravdu vyprodáno. Jmenovalo se to Eva 18 a hrála jsem tam s mou doprovodnou kapelou. Mým hostem byl Ondra Škoch a dalším hostem byla zpěvačka Kamila Nývltová. Opravdu jsem si to užila.

Eva Matějovská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kamila Nývltová, to je patronka soutěže Česko zpívá. Ona ti tam vlastně dala krásný dárek k těm 18. narozeninám.
Ano, dala mi dárek, opravdu jsem to nečekala. Ale Kamila mi nabídla krásnou věc, že se můžu stát členkou poroty soutěže Česko zpívá. A musím říct, že jsem si vždycky přála. Takže je to pro mě opravdu obrovská čest.

Takže jsi byla po šesti letech na opačné straně v porotě. Užila sis to?
Užila jsem si to. Ale musím říct, že jsem měla možná větší trému než ti soutěžící, abych to opravdu správně obodovala. Vzala jsem to zodpovědně. Už předtím jsem si poslechla soutěžící na YouTube a pak jsem si psala poznámky. Myslím, že jsem to všechno obodovala spravedlivě.

Tomáš Katschner, náš hudební dramaturg, s tebou seděl také v porotě. A on říkal, že jsi byla úžasná. Že jsi opravdu velmi pozorně poslouchala všechny výkony soutěžících.
Ani jsem si nedovolila někam odběhnout nebo tak. Opravdu zodpovědně jsem to brala, jako ve škole.

Vítězka Startu Eva Matějovská z Nové Paky se v Českém rozhlase setkala s Karlem Gottem!

Mohli bychom zavzpomínat na tvé hudební začátky. Ty jsi měla od malička měla ráda muziku, viď?
Moc. Maminka je učitelka hudby, takže mě k tomu vždycky vedla. Různé pěvecké soutěže a tak dále. A taťka má taky samozřejmě rád hudbu.

Zpívali jste si doma nebo i na nějaký hudební nástroj hráli?
Já ještě hraji na klavír a hrávala jsem na flétnu.

Takže tě rodina podporovala. To je asi hodně důležité.
Já si myslím, že bez toho by to nešlo. Protože bydlím v Nové Pace a často jezdím do Prahy na zpěv teď k učitelce Haně Peckové. Ta podpora rodičů je opravdu moc důležitá. A já si toho velice vážím.

A ty pěvecké soutěže? Vyzkoušela jsi si i před tou soutěží Česko zpívá některé.
Ano. Česko zpívá byla myslím moje poslední soutěž, která vlastně nastartovala tu moji pěveckou kariéru.

Eva Matějovská - koncert Eva 18

Ty jsi také nazpívala před pár lety písničku do jedné pohádky. Řachanda se to jmenuje?
Ano, Řachanda. To byl taky krásný zážitek. Jsem ráda, že jsem si vyzkoušela nazpívat písničku k pohádce, protože to se málokomu podaří.

A co je teď pro tebe aktuální?
Nejnovější je asi to, že jsem se stala součástí projektu Pospolu u stolu. To je projekt, při kterém vzniklo 12 krásných písniček o zdravé stravě pro děti. A společně s profesionálními muzikanty. S bývalými členy skupiny Chinaski, jako je Ondra Škoch, Štěpán Škoch, Petr Kužvart, pak významný muzikant Darek Král, Petr Tichý, Honza Linhart. Jezdíme po školách a zpíváme dětem o tom, jak je důležité jíst zdravě.

Ondřej Škoch, to je teď tvůj velký parťák v muzice.
To je opravdu člověk, který mi nejvíc pomohl. Oni mi sehnal manažera, on mi sehnal kapelu, sehnal mi vizážistku. Je to takový můj anděl, Ondra.

Čtěte takéWebové stránky Evy Matějovské

Jak jste potkali? On hrál ve skupině Chinaski.
Díky sociálním sítím. Já jsem Ondrovi napsala přes facebook a ten svedl dohromady. Ondra mi nabídl písničku, před tím písničku Hej, hej!, pak pro mě napsal V pohádkách, pak Vánoční planetu a teď pro mě napsal nový duet.

Takže právě děláte duet. Můžeš nám říct s kým?
Ještě nemůžu. Protože to není potvrzené. Je to opravdu běh na delší trať, tyto věci. Ale chceme s Ondrou, už jako s mým hudebním producentem, prostě letos nějakou desku. Tedy CD. Já si myslím, že už je nejvyšší čas konečně něco vydat.

Vy jste také natočili parádní videolip. Je opravdu velmi pěkný. Tobě to tam moc sluší.
Díky úžasné vizážistce, stylistce Anděle Bursové. Točil to režisér Zdeněk Sopůšek. Jsem moc ráda, že do toho se mnou šel. Protože bylo těžké s k němu dostat. A myslím si, že se to hodně povedlo. Bylo to hodně náročné, vstávali jsme ve tři ráno dva dny, takže pro mě, co spím třeba do devíti, jako klasická puberťačka, to bylo vážně náročné.

Vy jste to natáčeli v nějakém ledovém jezeře ve skalách v Adršpachu.
Přesně tak v Adršpachu. V pět hodin ráno, aby bylo to slunce bylo úplně do detailu krásné.

Tys to pak trošku odskákala, ne?
Trošku mi to asi oslabilo imunitu. Pak jsem byla v nemocnici tři týdny s mononukleózou. To se tak někdy stává. A zdraví je opravdu nejdůležitější. Bez toho nejde nic.

Eva Matějovská

Co je jinak u tebe v osobním životě nového? Mě zajímá škola. Protože maturita se pomalu blíží.
Já jsem teď ve třetím ročníku na Střední pedagogické škole a maturita se blíží za rok. Tak uvidíme, snad to dopadne. A pak samozřejmě plánuji jít na vysokou školu. Ovšem na první místě je u mě hudba, to bude vždycky. Ale zadní vrátka musí být. Na vysokou školu bych chtěla samozřejmě na pedagogickou fakultu po rodičích.

Tím se splnil trošku tvůj další sen. Protože tys mi tenkrát už v tom roce 2012 říkala, že bys chtěla být učitelkou v mateřské školce.
Já jsem právě tou praxí zjistila, že ty malé děti ve školce jsou na mě moc malé. Takže si myslím, že by pro mě bylo lepší, kdybych šla k nějakým starším dětem. Jestli první stupeň nebo střední školu, druhý stupeň, to ještě si rozmyslím, mám na to ještě rok.

Eva Matějovská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Takže krásné plány. Co tě ještě čeká?
Čká mě první jízda v autoškole. Poprvé za volantem.

Tak hodně štěstí. Z té malé dvanáctileté holčičky je už dnes krásná osmnáctiletá slečna. Držíme palce, ať ti vše v životě vychází. Nejenom v životě osobním, ale také v tom pracovním.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související