Z Liberce do dvorské ptačí školky. Malý pelikán bílý přijel vyrůstat mezi svými „opeřenými kamarády“

19. únor 2022 08:25

Safari Park Dvůr Králové patří k nejlepším chovatelům pelikánů na světě. Daří se tam odchovávat nejen vlastní mláďata, ale i ta, která nemohou vyrůstat v jiných zoologických zahradách v péči rodičů, ani ve společnosti stejně mladých “kamarádů“.

Čtěte také

A tak se stalo, že jeden malý pelikán bílý z Liberce, se právě teď učí ve dvorském safari parku na odchovně užitečným ptačím návykům. Má ještě černé peří, ale už teď dělá zoologovi Michalu Podhrázskému radost. Přesvědčila se o tom redaktorka Dana Voňková.

Již od konce roku není týden, aby se v Safari Parku Dvůr Králové nevylíhlo mládě jednoho ze tří chovaných druhů pelikánů. Odborníci je okamžitě podkládají pod rodiče, ale ne vždy je to možné. Část mláďat proto vyrůstá ve zvláštní „školce“ v péči ošetřovatelů. Nyní má tato skupinka novou posilu - mládě pelikána bílého, které v rámci spolupráce zoologických zahrad na záchraně ohrožených druhů dorazilo z Liberce.

Z Liberce do dvorské školky. Malý pelikán přijel vyrůstat mezi svými

„Safari park v chovu pelikánů exceluje, dlouhodobě patříme k nejúspěšnějším v globálním kontextu,“ upozorňuje zoolog Michal Podhrázský. „Kolegové z liberecké zoo nás proto požádali o pomoc s odchovem nejspíš jediného mláděte, které letos z tamějšího hejna vzejde. My jsme jim samozřejmě vyšli vstříc. To, že bude malý pelikán vyrůstat mezi ostatními ptáky, je pro jeho zdárný vývoj dost důležité,“ doplňuje.

Čtěte také

Dospělí ptáci v Liberci ostatní mláďata neodchovali. Obdobný osud hrozil i poslednímu ptáčeti. Zoologové se tedy rozhodli malého pelikána pod dospělé nepodkládat. Aby maximalizovali šance na jeho zdárný vývoj, rozhodli se pro jeho umístění ve Dvoře Králové.

Tady v odchovně Ptačího světa vyrůstá ve společnosti dalších malých pelikánů, kteří se nemohli vrátit pod rodiče. „Ačkoli zcela upřednostňujeme přirozený odchov, ne vždy je možný. Každé mládě pelikána je ale velmi cenné a ze zkušenosti víme, že vtištění člověka není pro pelikány problém. I lidmi odchovaní ptáci se bez potíží dál zapojují do chovu. Přítomnost dalších ptáčat je však bezesporu při dospívání velmi žádoucí,“ doplňuje Michal Podhrázský.

Čtěte také

Jeho tým ošetřovatelů pečuje hned o tři druhy pelikánů - bílé, kadeřavé a africké. Všechny pravidelně rozmnožuje s velkými úspěchy. Každým rokem se ve Dvoře vylíhne kolem dvacítky pelikánů. Například odchovu ohrožených pelikánů kadeřavých dosáhl jako první v zemi, to samé platí pro pelikány africké. Již nechovaný druh - asijské pelikány skvrnozobé - navíc safari park vrátil na Filipíny.

Současná sezona by podle zoologů měla patřit k průměrným. Zatím se vylíhli 4 pelikáni bílí, 3 afričtí a líhne se první pelikán kadeřavý, další vejce se vyvíjejí v líhni. Ptáčata, která se nemohla vrátit pod rodiče, mohou lidé vidět přes velké okno v odchovně Ptačího světa.

Z Liberce do dvorské školky. Malý pelikán přijel vyrůstat mezi svými
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související