Z lesa si i na jaře můžete přinést zajímavý úlovek do kuchyně. Květen je obdobím májovek
Víkendové počasí udělalo radost houbařům - na většině míst Královéhradeckého kraje zapršelo a probudit by se tak znovu mohl i růst typických jarních hub - májovek.
Čtěte také
Jak se reportér Tomáš Lörincz přesvědčil s mikrofonem na výpravě s mykoložkou Terezou Tejklovou, májovky sice rostly už teď, ale do houbařského ideálu měla situace daleko.
„I letos můžete potkat májovky, ovšem zdaleka nedosahují takových kvalit, jak bychom chtěli."
Nacházíme se v lese na okraji Hradci Králové. Je to příhodná lokalita pro výskyt májovek?
„Hradecko je bohužel hodně suché. To bych nenazývala ideální lokalitou. Je lépe jít někam, kde je vlhko. Pro májovky jsou to i okraje lesů, nějaké louky se solitérními dřevinami, které jsou trochu zastíněnější," vysvětluje Tereza Tejklová.
Porozhlédneme se po lese, jestli nějaké houby najdeme. Jak taková májovka vlastně vypadá a podle čeho ji člověk pozná?
„Májovka je houba, která může mít bílou, šedobílou nebo třeba nažloutlou barvu. Důležité pro její určení je podívat se hlavně na lupeny, které zůstávají i ve stáří bílé. A jsou velmi husté. Podobným druhem jako májovky jsou například závojenky, z okruhu závojenky podtrnky. A ty mají lupeny řídké a ve stáří růžové."
Čtěte také
„Zároveň je dobrým znakem i vůně. Májovka má okurkově moučnou vůni. Připomíná to, když si rozříznete salátovou okurku a přivoníte. Podobně voní májovky."
O víkendu pršelo. Ale asi to situaci s houbami úplně nezachránilo. Sucho je z pohledu růstu hub hodně nepříjemné.
„Je to skutečně tak. Sucho je napříč celou republikou extrémní. Deště v poslední době to maličko zlepšily, ale zrovna jsem se dívala, že nasycenost půdy jde jen do několika centimetrů pod povrch a dál už je sucho. Tedy počasí na houby opravdu není ideální."
S velkým štěstím můžeme už i v květnu najít některé hřibovité houby
„Já jsem tedy na hřibovité houby letos ještě štěstí neměla, ale na facebooku jsem už viděla první nález hřibu dubového, někdo našel dokonce několik hřibů borových, objevují se už také kováři. Ale letos je to spíš než o lokalitách, které v uvozovkách nikdy nezklamou, o hodně velkém štěstí. Protože právě i ony prověřené lokality jsou hodně suché," dodává Tereza Tejklová.
Po zhruba dvou hodinách v lese máme v košíku nějakých 30 kousků májovek. Bohužel většina hub je hodně červivá.
Související
-
Na smaženici nebo na guláš si houby v zimě nasbírá opravdový fajnšmekr. A to Tereza Tejklová je!
Vždy když do Českého rozhlasu Hradec Králové přijde mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, tak je jasné, že půjdeme na houby. Ale teď v zimě?
-
Dočkáme se letos hub? Každá houba je jedlá, některá ale jen...
Radioporadna: Bc. Tereza Tejklová - mykologická poradna - každá houba je jedlá, některá však jen jednou - Rostou? A pokud ne, tak kdy začnou? Zajímavá osobnost je h...
-
Houbařské pověry a praktické rady v mykologické poradně...
Máte zahradu plnou žampionů? Pozor! Ne všechny se hodí k jídlu. Ve většině případů se na zahradách jedná o takzvaný žampion zápašný. Jak ho poznat? Stačí lehce pošk...
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka