Z lesa si i na jaře můžete přinést zajímavý úlovek do kuchyně. Květen je obdobím májovek

25. květen 2020

Víkendové počasí udělalo radost houbařům - na většině míst Královéhradeckého kraje zapršelo a probudit by se tak znovu mohl i růst typických jarních hub - májovek. 

Čtěte také

Jak se reportér Tomáš Lörincz přesvědčil s mikrofonem na výpravě s mykoložkou Terezou Tejklovou, májovky sice rostly už teď, ale do houbařského ideálu měla situace daleko.
„I letos můžete potkat májovky, ovšem zdaleka nedosahují takových kvalit, jak bychom chtěli."

Nacházíme se v lese na okraji Hradci Králové. Je to příhodná lokalita pro výskyt májovek?

„Hradecko je bohužel hodně suché. To bych nenazývala ideální lokalitou. Je lépe jít někam, kde je vlhko. Pro májovky jsou to i okraje lesů, nějaké louky se solitérními dřevinami, které jsou trochu zastíněnější," vysvětluje Tereza Tejklová.

Porozhlédneme se po lese, jestli nějaké houby najdeme. Jak taková májovka vlastně vypadá a podle čeho ji člověk pozná?

Májovka (Calocybe gambosa)

„Májovka je houba, která může mít bílou, šedobílou nebo třeba nažloutlou barvu. Důležité pro její určení je podívat se hlavně na lupeny, které zůstávají i ve stáří bílé. A jsou velmi husté. Podobným druhem jako májovky jsou například závojenky, z okruhu závojenky podtrnky. A ty mají lupeny řídké a ve stáří růžové."

Čtěte také

„Zároveň je dobrým znakem i vůně. Májovka má okurkově moučnou vůni. Připomíná to, když si rozříznete salátovou okurku a přivoníte. Podobně voní májovky."

O víkendu pršelo. Ale asi to situaci s houbami úplně nezachránilo. Sucho je z pohledu růstu hub hodně nepříjemné.

„Je to skutečně tak. Sucho je napříč celou republikou extrémní. Deště v poslední době to maličko zlepšily, ale zrovna jsem se dívala, že nasycenost půdy jde jen do několika centimetrů pod povrch a dál už je sucho. Tedy počasí na houby opravdu není ideální."

S velkým štěstím můžeme už i v květnu najít některé hřibovité houby

„Já jsem tedy na hřibovité houby letos ještě štěstí neměla, ale na facebooku jsem už viděla první nález hřibu dubového, někdo našel dokonce několik hřibů borových, objevují se už také kováři. Ale letos je to spíš než o lokalitách, které v uvozovkách nikdy nezklamou, o hodně velkém štěstí. Protože právě i ony prověřené lokality jsou hodně suché," dodává Tereza Tejklová.

Po zhruba dvou hodinách v lese máme v košíku nějakých 30 kousků májovek. Bohužel většina hub je hodně červivá.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka