Z lesa na stůl. Státní a vojenské lesy nabízí prodej zvěřiny přes internet

17. srpen 2020 09:16

Lesy České republiky chtějí podpořit zájem veřejnosti o zvěřinu. Společně s Vojenskými lesy a statky spustily proto speciální webové stránky s názvem Z lesa na stůl.

Na stránkách lesů si mohou lidé objednat různé druhy zvířecího masa a vyzvednout si je pak na některém z více než šedesáti míst po celé republice.

„Tohle jsou dva srnci, jeden má osmnáct kilogramů, druhý kolem čtrnácti,“ ukazuje revírník Jiří Hronek na dva kusy zvěřiny umístěné v chladícím zařízení v Damníkově na Orlickoústecku. „Jak se spustil web, je zájem veliký, nejvíc asi o prase a o srnčí,“ doplňuje s tím, že na kančí maso si ale lidé musí počkat.

„Je teplo, lidé chtějí dělat prase na rožni, ale prasata jsou teď zalezlá v kukuřici. Víc jich bude, až se vrátí z polí zpátky do lesů,“ dodává revírník. Kusy k prodeji jsou sice po vyvrhnutí, ale pořád s kůží, ale bez hlavy a bez běhů. Zákazník tak musí počítat s tím, že si zvíře musí stáhnout sám a maso naporcovat. Není to jako v obchodě, kde člověk dostane malý kus zabaleného masa. Tady dostane celé zvíře, které je jen základně opracované.

Neloví se na objednávku

Podle lesní správkyně Jany Trejtnarové systém odběru zvěřiny nefunguje jako samoobsluha, ale zájemce se eviduje do pořadníku, pokud zvolený druh masa není momentálně k prodeji. „Pokud je zvěřina k dispozici, tak se se zájemcem domluvíme a pokud není, tak si kolega píše pořadník. Zvěře nelovíme zase tolik, není to obora, je to zvěř, která je z volné honitby. Nefunguje to tak, že si zákazník řekne a my jdeme a ulovíme. Takhle se to brát nedá.“

Lístek o původu zvěře musí příjemce uschovávat měsíc od převzetí

O úplnou novinku podle Trejtnarové ale nejde. „Není to zcela nové, zájemců ale bylo méně a široká veřejnost to neznala. Takže pokud nebyl zájemce, tak jsme zvěřinu odváželi do specializovaných firem, které se zabývají výkupem zvěřiny.“

Její slova potvrzuje i mluvčí státních lesů Eva Jouklová. Zvěřina prý byla k dispozici vždy. „Chceme zbořit mýtus, že je zvěřina nedostupná a dražší než maso v obchodech, tak to není.“ Zároveň upozorňuje, že ne každá lesní správa v republice odkup zvěřiny nabízí: „přesný seznam míst je uvedený na webových stránkách. Jsou tam jak naše odběrová místa, tak i místa Vojenských lesů a statků.“ V Pardubickém kraji je tak možné maso objednat u lesních správ v Chocni, Lanškrouně a Svitavách.

Všechny potřebné informace, jako je seznam výdejních míst, ceník nebo třeba objednávkový formulář jsou dostupné na webových stránkách státních lesů i Vojenských lesů a statků.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související