Z kuchyně našich babiček! 7 důvodů proč do jídelníčku zařadit jáhly a recept na skvělý jahelník
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:38 Osobností Šarmu je dnes módní návrhářka Jiřina Tauchmanová
- 04:25 Fitness trenérka Hanka Kynychová a náš lymfatický systém
- 08:40 Vezmeme vás na radostný dámský večírek
- 13:32 Péče odborníků o předčasně narozená miminka
- 17:27 K čemu je dobrý kostival a jak si z něj udělat mast
- 22:09 Nahlédneme do kuchyně našich babiček - jáhly
- 26:32 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku
Co jsou jáhly? A jak prospěšné jsou pro vaše tělo?
Jáhly patří k tradičním českým potravinám, jsou přirozeně bezlepkové a velmi chutné.
Čtěte také
Můžete z nich připravit sladká i slaná jídla - koláče, nákypy, kaši, nejznámější je jahelník,
který můžete připravit na několik způsobů.
Jáhly patří mezi obiloviny a vznikají odstraněním slupky z prosa. Jsou to drobné jasně žluté kuličky. Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří z něj vařili kaše, polévky a různé placky.
Jáhly jsou zdrojem železa a fosforu, obsahují také hořčík a mangan, křemík a vitamíny skupiny B. Jsou také zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin a obsahují
vlákniny.
7 důvodů proč do jídelníčku zařadit jáhly
● Jáhly jsou přirozeně bezlepkové
● Jsou dobře stravitelné
● Patří mezi nejméně alergizující potraviny
● Jsou výživné, obsahují vlákninu - pomáhají s trávením
● Snadno je připravíte
● Můžete je upravovat nasladko i naslano
● Patří mezi české tradiční potraviny
Před vařením je vždy nutné jáhly důkladně propláchnout. Pozor si dejte na kvalitu při výběru. Vybírejte ty jasně žluté s dlouhou dobou expirace. Nikdy neberte před koncem expirace a jáhly, které jsou zašedlé, budou nevalné kvality a s největší pravděpodobností hořké.
Jak jáhly uvařit?
Propláchněte vodou a přiveďte k varu, vařte v poměru 1:2 zhruba 15 minut. Na kaši použijte 3-4 díly vody. Pokud chcete jáhly jako přílohu, orestujte je předem nasucho a pak vařte, použijte pouze 1,5 dílu vody.
Jáhly skladujte na tmavém, suchém, spíše chladnějším místě. Pokud je příliš horko, třeba v létě, klidně dejte jáhly do lednice. Jáhly seženete také ve formě vloček, instantní kaše a jako přídavek mnoha dalších různých produktů.
Jahelník
Postup:
Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou; díky tomu nebudou hořké. V hrnci přiveďte k varu tři čtvrtě litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte dvacet minut, aby z nich byla husté kaše. Nechte ji půl hodiny pozvolna chladnout.
- jáhly 200 g
- sůl
- vejce 4 ks - žloutky a bílky zvlášť
- moučkový cukr 150 g
- skořice ½ ČL
- rozinky 100 g
- vlašské ořechy 100 g
- sušené švestky 200 g
Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty.
Pekáč vyložte papírem na pečení; dřív se ovšem spíš vymazával máslem a vysypával hrubou moukou. Rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte sušenými švestkami (v sezoně je můžete nahradit jablky, meruňkami nebo čerstvými švestkami) a překryjte druhou polovinou těsta.
Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečte hodinu.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Do kuchyně s Pálkou? Určitě! Šéfkuchař Radek Pálka byl svátečním hostem pořadu Vaříme s Habadějem
Šéfkuchař Radek Pálka si se Zdenou Kabourkovou povídali o tom, jak dělá bramborový salát, jestli má na štědrovečerním stole kapra a co nesmí chybět u Pálků na Štěpána.
-
Zlaté slunce čeká na Šarmantní osobnost roku. Kdo získal nejvíc hlasů? Dozvíte se na galavečeru!
Zveme vás na slavnostní večer spojený s vyhlášením vítěze 28. ročníku ankety Šarmantní osobnost roku. Koncem září skončilo dvoukolové hlasování a teď sčítáme hlasy.
-
Hejbejte se, fakt se to vyplatí! Určitě to někdy v životě oceníte, říká cvičitelka Hana Kynychová
Hostem Lady Klokočníkové je cvičitelka aerobiku a instruktorka fitness Hana Kynychová. Naposledy se v kavárně v Havlíčkově ulici v Hradci Králové sešly před dvěma lety.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.