Z kuchyně našich babiček! 7 důvodů proč do jídelníčku zařadit jáhly a recept na skvělý jahelník

28. leden 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:38 Osobností Šarmu je dnes módní návrhářka Jiřina Tauchmanová
  • 04:25 Fitness trenérka Hanka Kynychová a náš lymfatický systém
  • 08:40 Vezmeme vás na radostný dámský večírek
  • 13:32 Péče odborníků o předčasně narozená miminka
  • 17:27 K čemu je dobrý kostival a jak si z něj udělat mast
  • 22:09 Nahlédneme do kuchyně našich babiček - jáhly
  • 26:32 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku

Co jsou jáhly? A jak prospěšné jsou pro vaše tělo?

Jáhly patří k tradičním českým potravinám, jsou přirozeně bezlepkové a velmi chutné.

Čtěte také

Můžete z nich připravit sladká i slaná jídla - koláče, nákypy, kaši, nejznámější je jahelník,
který můžete připravit na několik způsobů.

Jáhly patří mezi obiloviny a vznikají odstraněním slupky z prosa. Jsou to drobné jasně žluté kuličky. Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří z něj vařili kaše, polévky a různé placky.

Jáhly jsou zdrojem železa a fosforu, obsahují také hořčík a mangan, křemík a vitamíny skupiny B. Jsou také zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin a obsahují
vlákniny.

7 důvodů proč do jídelníčku zařadit jáhly

● Jáhly jsou přirozeně bezlepkové
● Jsou dobře stravitelné
● Patří mezi nejméně alergizující potraviny
● Jsou výživné, obsahují vlákninu - pomáhají s trávením
● Snadno je připravíte
● Můžete je upravovat nasladko i naslano
● Patří mezi české tradiční potraviny

Před vařením je vždy nutné jáhly důkladně propláchnout. Pozor si dejte na kvalitu při výběru. Vybírejte ty jasně žluté s dlouhou dobou expirace. Nikdy neberte před koncem expirace a jáhly, které jsou zašedlé, budou nevalné kvality a s největší pravděpodobností hořké.

Jak jáhly uvařit?

Propláchněte vodou a přiveďte k varu, vařte v poměru 1:2 zhruba 15 minut. Na kaši použijte 3-4 díly vody. Pokud chcete jáhly jako přílohu, orestujte je předem nasucho a pak vařte, použijte pouze 1,5 dílu vody.

Jáhly skladujte na tmavém, suchém, spíše chladnějším místě. Pokud je příliš horko, třeba v létě, klidně dejte jáhly do lednice. Jáhly seženete také ve formě vloček, instantní kaše a jako přídavek mnoha dalších různých produktů.

Jahelník

Postup:

Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou; díky tomu nebudou hořké. V hrnci přiveďte k varu tři čtvrtě litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte dvacet minut, aby z nich byla husté kaše. Nechte ji půl hodiny pozvolna chladnout.

Ingredience
  • jáhly 200 g
  • sůl
  • vejce 4 ks - žloutky a bílky zvlášť
  • moučkový cukr 150 g
  • skořice ½ ČL
  • rozinky 100 g
  • vlašské ořechy 100 g
  • sušené švestky 200 g

Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty.
Pekáč vyložte papírem na pečení; dřív se ovšem spíš vymazával máslem a vysypával hrubou moukou. Rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte sušenými švestkami (v sezoně je můžete nahradit jablky, meruňkami nebo čerstvými švestkami) a překryjte druhou polovinou těsta.
Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečte hodinu.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související