Z kostelní věže v Opočně se po letech ozve řehtačka. Historický dřevěný stroj zval věřící k modlitbě

2. duben 2021 09:31

Opočnem na Rychnovsku dnes bude znít historická řehtačka. Více než metr a půl vysoký dřevěný stroj, kterému někteří říkají také klepačka, byl několik desítek let uložený na půdě kostela Nejsvětější Trojice. Chyběla mu klika a několik dřevěných zubů. 

Místní farnost řehtačku nechala opravit a právě v dopoledních hodinách ji čeká stěhování z truhlářské dílny do věže kostela.

Čtěte také

„Tak tady je to okno, do kterého se klepačka dá. Jsme už pod střechou a pod námi je kříž," říká farář Filip Foltán.

Stojíme na takovém půlkruhovém schodišti, je tu veliké okno s parapetem. Tady byla v minulosti dřevěná řehtačka?
„Předpokládáme, že ano. Já jsem to už nezažil a posledních asi padesát let se neklepalo, takže to bude opravdu taková velkolepá obnovená premiéra."

Do schodů s námi vystoupala i tajemnice Renata Černá. Opočno řehtačku samozřejmě pamatuje, ale už dlouho ji neslyšelo.
„Protože pan farář říkal, že už padesát let nezazněla, tak si ji ani já nepamatuji. Ale jsem moc ráda, že se to letos změní. A že opravdu současná generace a občané města budou mít možnost, aby si tuto tradici připomněli."

„A jsem ráda, že i v dnešní době, kdy jsme ochuzeni o spoustu věcí na které jsme byli zvyklí, tak se zrovna taková úžasná tradice připomene. A doufám, že se to stane tradicí každoroční, že se tu budeme na Velikonoce scházet."

Co vlastně symbolizuje řehtačka?

„Pravidelně ve 12:00 zní zvon. Připomíná modlitbu, kdy se křesťané mají v poledne pomodlit Anděl Páně. Možná znáte film Na samotě u lesa, kde je slyšet klekání, zvoní pan Lorenc. Takže třikrát denně se zvonilo."

Čtěte také

„A na Zelený čtvrtek při večerní mši si křesťané připomínají, že Ježíš při poslední večeři ustanovil eucharistii a také byl zrazen. Liturgické obřady symbolicky odhalí oltáře, kostel je strohý a prázdná, kromě jiného také přestanou zvonit zvony, které tak mají připomínat Ježíšovu opuštěnost. Lidově se říká, že zvony odletěly do Říma."

Jakmile se řehtačka ozve, bude asi slyšet hodně daleko.

„To bude slyšet skutečně po celém Opočně. Pro všechny to může být symbol, který nám má něco důležitého připomenout. Takže řehtačka může připomenout i tuto těžkou dobu, která také není zvučná. Tedy může to být memento, které zakončíme tím, že já večer projdu městem s křížem a pomodlím se úplně za všechny, kterých se tato doba nějakým způsobem dotýká," dodává Filip Foltán.

Stará dřevěná řehtačka se ozve z kostelní věže v Opočně dnes v pravé poledne.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související