Z hnutí Rozvíjíme Hradec se ke koalici připojili zastupitelé bez svého lídra Jana Holáska

9. listopad 2022 10:00

Koalice HDK-TOP09, ODS, Piráti a uskupení Změna pro Hradec a Zelení se domluvili na vládnutí v Hradci Králové se dvěma zastupiteli z hnutí Rozvíjíme Hradec Ilonou Dvořákovou a Petrem Nebeským. Ke koalici se zatím naopak nepřipojil lídr hnutí Rozvíjíme Hradec a senátor Jan Holásek. Jednání o koalici sleduje reportér Jakub Vik.

Před chvílí skončila tisková konference budoucí vládní koalice. Atmosféra byla až bouřlivá, na brífink totiž dorazil právě i lídr hnutí Rozvíjíme Hradec Jan Holásek.

Čtěte také

Pavlína Springerová z HDK na začátku tiskové konference oznámila, že Jan Holásek se skutečně dosud ke koalici nepřipojil, ale že tato nabídka nadále trvá. A to do dnešního poledne za už dojednaných podmínek.

Jan Holásek pak na to odpověděl, že je připraven se ke koalici připojit, pokud ovšem koalice přistoupí na jeho nové požadavky na funkce v komisích a výborech. To bylo pro ostatní koaliční partnery, a musím říct i přítomné novináře, viditelné překvapení.

Jak se tedy změnilo plánované složení rady města bez Jana Holáska?

V tuto chvíli platí, že náměstkyní by se stala Ilona Dvořáková s odbornými oblastmi kultury a cestovního ruchu, jak už bylo dojednáno. A Petr Nebeský by potom byl řadovým radním právě místo Jana Holáska. Oba, tedy Ilona Dvořáková a Petr Nebeský jsou z hnutí Rozvíjíme Hradec, ve kterém, alespoň prozatím, zůstávají.

Co by se stalo, kdyby se Jan Holásek ještě chtěl do koalice nakonec zapojit?

Ta pravděpodobnost je opravdu velice malá. Pavel Vrbický z Pirátů řekl, že po dnešním novém požadavku, který Jan Holásek prezentoval před novináři, má dveře do koalice téměř zavřené. Ne tedy úplně.

Pokud by k tomu ale nakonec doopravdy došlo, měl by Jan Holásek dostat post řadového radního, jak už bylo dojednáno dříve.

Kdy tedy strany podepíší koaliční smlouvu?

Čtěte také

Podpis koaliční smlouvy je naplánovaný na pondělí 14. listopadu 2022 v 11:00 hodin dopoledne. Piráti totiž kvůli svým vnitřním pravidlům mají na schválení finálního znění dohody uvnitř své organizace čtyři dny. A právě dnes v poledne je tedy ten nejzazší termín pro Jana Holáska, aby schválení koaliční dohody Piráti stihli.

Koalice má bez Jana Holáska 20 hlasů z celkových 37. Na úterním zastupitelstvu 15. listopadu, které následuje den po podpisu koaliční smlouvy, pak chce koalice zvolit nové vedení. Už nyní ale víme, že může počítat jen s těsnou většinou 19 hlasů, protože Alexandr Hrabálek z ODS, dosavadní primátor, má dovolenou.

Za této konstelace by potom hnutí ANO a SPD a samozřejmě také Jan Holásek z hnutí Rozvíjíme Hradec skončili v opozici.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související