Z centra Opočna mizí opilci a narkomani. Služby bezpečnostní agentury si město pochvaluje

13. červen 2013

Na pořádek v Opočně na Rychnovsku už měsíc a půl dohlíží bezpečnostní agentura. Její muži lidi pod vlivem alkoholu a drog vykazují do míst mimo centrum města a vedení města i obyvatelé si toto netradiční řešení pochvalují.

„Přemýšlela jsem, jestli mi nekouká peněženka z kapsy. To bylo nepříjemný, musím říct,“ dělí se o svůj zážitek po setkání s opilými a nevábně páchnoucími lidmi v parku návštěvnice města.

Radnice najala agenturu právě proto, aby se obyvatelé Opočna přestali venku bát. Podle starosty bez politické příslušnosti Štěpána Jelínka je její činnost ve městě hodně znát.

„Permanentní porušování vyhlášky o zákazu popíjení alkoholu, různí feťáci, kteří se nám tady vyskytovali v klidových zónách a neustále obtěžovali běžný kolorit města, to nám zmizelo,“ pochvaluje si starosta.

Potvrzují to i oslovení obyvatelé města. „Těch různých feťáků a povalečů, co tady tolik bylo, už tolik není, protože na to bezpečnostní agentura dbá, aby tady moc nevysedávali a nedělali bordel,“ říká jeden z nich. „Úžasně se to zlepšilo,“ přidává se další.

Město nabízí problémovým lidem i pomoc

Do rozestavěné soukromé budovy, kde bezdomovci evidentně přebývají, pracovníci bezpečnostní agentury vstoupit nemohou. Ani pro jednání s problémovými lidmi nemají kromě pověření města žádné pravomoci.

Přesto obcházejí místa, kde se lidé opilí a pod vlivem drog scházejí, a domluvou se jim daří je vykázat z centra do radnicí určených lokalit, třeba pod opuštěnější vyhlídku v zámeckém parku. A po dohodě s radnicí jim podle starosty nabízejí pomoc.

„Já jsem říkal ano, nabídněte jim možnost odvykání, ať už protialkoholní, nebo protidrogové. Není problém sehnat pro ně práci v rámci technických služeb, ale pokud toto oni nepřijmou, byl bych rád, aby z města zmizeli. Tohle tady nemíním tolerovat,“ zdůrazňuje Štěpán Jelínek.

autoři: KS , dka
Spustit audio