Z Bohušova vrchu u Plané ukradli šibenici i s oběšencem. Pak na něm vyrostla zajímavá rozhledna

10. červen 2022

Bohušův vrch se tyčí nad městem Planá nedaleko Mariánských Lázní, tedy téměř na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje. V minulosti toto místo sloužilo jako popraviště. Dnes na jeho vrcholu stojí pozoruhodná cihlová rozhledna, která nabízí výhledy do širokého okolí.

„Pověst praví, že již v 9. století byla na úpatí vrchu postavena tvrz rytířem Bohušem. Ale to, jestli na vrchu stávala tvrz nebo dokonce hrad, bohužel není doložené. Jisté ale je, že v období pozdního středověku na vrcholu kopce stávala šibenice, kterou v roce 1615 někdo ukradl, a to dokonce i s oběšencem. Později byla na jejím místě postavena nová. Vrch byl proto nazýván Šibeniční,“ vysvětluje vedoucí Odboru kultury Městského úřadu v Plané Petra Tomášková.

Ochoz rozhledny se nachází ve výšce 18 metrů a dostanete se na něj po 73 schodech. Z rozhledny je vidět jak město Planá, tak i širší okolí, jako například Český a Slavkovský les. „Je možné krásně vidět centrum, kterému dominuje kostel Nanebevzetí Panny Marie, škola Na Valech, zámek, který je bohužel nepřístupný, jelikož se nachází v dezolátním stavu, a po pravé straně od města je poutní místo kostel sv. Anny u Plané,“ popisuje výhled Petra Tomášková.

Historie rozhledny se začala psát už v roce 1908. „Místní Ozeleňovací a okrašlovací spolek dal tehdy ke zřízení rozhledny podnět. Ta byla pak dokončena roku 1909, tedy o rok později. V té době byl Bohušův vrch holý kopec, a tak zde spolek vysázel třešňový sad. Vedle rozhledny byl dokonce postaven malý hostinec, který byl plánskými občany hojně navštěvovaný jak o svátcích, tak o nedělích,“ dodává vedoucí.

Po druhé světové válce začalo ale místo chátrat. Hostinec i malý domek u rozhledny byly zbořeny a rozhledna uzavřena. Od konce 60. let byla rozhledna využívána jako televizní retranslační stanice. Dnes je díky úpravám ze strany městského úřadu opět přístupná pro veřejnost a slouží k procházkám a výhledům nejen místním občanům, ale i turistům.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio