Z Babylonu na pomezí Vysočiny a jižní Moravy je možné zahlédnout vrcholky Alp

10. září 2014
Česko – země neznámá

U Kramolína na Třebíčsku stojí Babylon. Není to ale žádné bludiště, ani místo zmatku nebo chaosu. Babylon na Zeleném kopci je druhou nejstarší kamennou rozhlednou v Česku. Za dobrého počasí jsou z jejího vrcholu vidět dokonce i Alpy.

Kamenná věž rozhledny je pozoruhodnou technickou památkou. Postavit ji nechal už v roce 1831 majitel náměšťského panství Jindřich Haugwitz. Mohutná rozhledna měřila 40 metrů a plnila unikátní funkci. Sloužila pro vyměřovací účely při zakládání stabilního katastru v první polovině 19. století.

V současné době je rozhledna vysoká už jen 25 metrů. O své nejvyšší patro totiž přišla v době prusko-rakouské války v roce 1866. Na vrchol věže vede dnes 112 původních dubových schodů. Rozhled do krajiny je možný z místnosti s velkými kulatými okny. Svého času tady měli pozorovatelnu vojáci z náměšťské letecké základny.

Rozhledna Babylon

Rozhledna bývá otevřena od května do konce září a za dobrého počasí také o víkendech. Pěšky se k rozhledně dostanete z Kramolína po žluté a dále po modré turistické značce nebo po cyklotrase zvané Energetická.

autor: Petr Hladík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.