Whisky – nápoj starý více než 500 let. Víte, jak se má správně pít?

Ve světě stále roste obliba whisky. Už není jen výsadou džentlmenů s doutníkem, ale skleničku tohoto nápoje si rádi dají i mladí a dámy. Češi patří mezi milovníky irské whisky a hned po Irech ji vypijí nejvíce na světě. Jak se ale vyrábí početnější skotská whisky a jak se správně pije, jsme se vypravili zjistit do whisky barů v Praze.

Jsou tři země na světě, které můžeme pokládat za domovinu whisky. Je to Skotsko, Irsko a Spojené státy americké. V každé z nich se malinko liší její výroba a suroviny. Whisky se dnes ale vyrábí téměř všude, i u nás v České republice máme palírny. Dalšími zeměmi jsou například Indie, Nový Zéland, Japonsko, Tchajwan a další. Správná whisky se dělá ze sladového ječmene nebo další obiloviny. Bourbon se dělá z kukuřice. Je to vlastně destilát z obiloviny.

Historie whisky

Whisky z palírny, která je výhradním dodovatelem prince Charlese

Tento nápoje je starý více než 500 let, tedy pokud se budeme odkazovat na první písemnou zmínku. V královských pokladních svitcích, tzv. Exchequer Rolls z roku 1494 najdeme: „Osm bollů sladu fráteru Johnu Corovi na výrobu akvavitu.“ Je to první záznam o prodeji sladového ječmene.

Velmi dlouho se whisky vyráběla ilegálně. Palírny lidé stavěli na odlehlých místech - v údolích nebo na ostrovech, kam se výběrčí daní nedostali. V roce 1777 bylo ve Skotsku více než 400 ilegálních palíren. Zlom přišel až v roce 1823, kdy vešel v platnost zákon, který oficiálně výrobu whisky povolil. Podle zákona z roku 2009 bylo ve Skotsku registrováno 105 palíren sladových a 8 obilných. Ale odhaduje se, že jich je dnes už o něco víc.

Název whisky

Slovo jako takové je původem z gaelštiny. Jde o pojem „uisge beatha“ (lat. aqua vitae), což v překladu znamená „voda života“, nebo také „živá voda“. Jak už bývá zvykem, lidé si názvy zkracují a zjednodušují, a tak se začalo vyslovovat „usky“, což už je kousek k odvozenině whisky. Název „whisky“ se používá pro Skotskou whisky, výraz „whiskey“ se používá v Irsku a ve Spojených státech.

Vlevo whisky zrající v sudu po cherry, vpravo po bourbonu

Whisky se dělí podle použitých surovin – na obilnou a sladovou. Ale rozdělit je můžeme i podle druhu – whisky z jedné palírny a směs z více palíren. To se označuje i termíny: single malt – jednodruhová whisky z jedné palírny a blended – tedy něco jako cuvé u vína – jde smíchání několika druhů whisky.


Regionální třídění
Pevnina: Severní Vysočina (Northern Highlands): Balblair, Dalmore, Glenmorangie, Glen Ord, Teaninich
Východní Vysočina (Eastern Highlands): Fettercairn, Glencadam, Glen Garioch, Royal Lochnagar
Nížina (Lowland): Auchentoshan, Bladnoch, Glenkinchie, Inverleven, Littlemill, Rosebank, St. Magdalene
Oblast Campbeltown: Glengyle, Glen Scotia, Springbank
Oblast Perthshire: Aberfeldy, Blair Athol, Dalwhinnie, Deanston, Edradour, Glengoyne, Glenturret, Loch Lomond, Tullibardine

Suroviny a barva

Na výrobu obilné whisky se používá pět základních surovin: voda, ječný slad, nezpracované obilí, kvasnice a přírodní karamel. U sladové whisky je to už jen čtvero ingrediencí: voda, ječný slad, kvasnice a karamel. Whisky se pak vyrábí kotlíkovou neboli periodickou destilací. O chuti i vůni výsledného nápoje rozhodují i sudy, ve kterých whisky zraje.

Udává se, že okolo 70 % výsledného charakteru whisky dává sud. Používají se dva typy sudů. Buď je to sud, ve kterém zrálo cherry nebo sud po bourbonu. Zatímco sud po cherry dává whisky tmavou – až rumovou barvu, tak ten po bourbonu světlou – slámovou. Neznamená to ale, že čím tmavší whisky, tím je lepší.

Stáří, kvalita a jak pít whisky

Když jsme u toho – naučíme se číst i čísla. Máte-li na etiketě číslo 10 – jde o whisky, která zrála v sudech 10 let. Její kvalita ale už nebude růst. Když najdete ve sklepě po 40 letech láhev 10leté whisky, nebude z ní 50letá. Stále budete mít 10letou. U Blended whisky číslo navíc označuje nejmladší stáří ze všech použitých whisek ve směsi. Může tak obsahovat i 50letou whisky, ale té nejmladší je 10 let.

Stejná whisky, ale vpravo zrající na konci v sudu po cherry

Pokud si chcete vychutnat whisky, zapomeňte na širokou sklenici zvanou whiskovka. Lepší je malá koňakovka nebo degustační sklenička tvaru tulipánu. Neunikne vám tak nic z vůně whisky. A taky si nedávejte do sklenice led – whisky se má pít teplá, aby zazněly všechny její tóny. Podávejte při 18 nebo 20 °C.

Whiskovky se používaly dříve, kdy se whisky uchovávala v broušené karafě a ten, kdo si chtěl dál lok „živé vody“, si ji nalil a případně i zchladil kostkou ledu. Pila se ale hned a na jeden lok. Led tak neměl šanci roztát a ovlivnit chuť a vůni nápoje.