Vzpomínky na starý Hradec, nález krávy s odříznutou hlavou a zelené krmení. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Inspirací pro vznik dokumentárního cyklu Vzpomínky na starý Hradec byla stejnojmenná kniha spisovatele Emila Vachka. Královéhradecký rodák, zasloužilý umělec Emil Vachek, byl společně s Eduardem Fikerem zakladatelem české detektivky, tvůrce prvního ryze českého detektiva Klubíčka.

Přesuňte se tedy společně s námi za historií královského věnného města Hradce Králové společně s autorkou pořadu Michaelou Spáčilovou.

Čtěte také

Archeologové hlásí z trasy budoucí dálnice D35 v úseku mezi Sadovou a Hořicemi první objevy. K zatím nejpozoruhodnějším patří pohřebiště z doby bronzové mezi obcemi Klenice a Horní Černůtky. Kuriózním nálezem z období novověku jsou kosterní pozůstatky krávy s odříznutou hlavou uloženou v břiše. Zkoumaný úsek měří asi 10,5 kilometru.

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět.

Čtěte také

V nové laboratoři sklízí Safari Park Dvůr Králové denně okolo 120 kilogramů zelené hmoty, kterou nabízí hrochům, hrošíkům, štětkounům, ale i primátům a impalám. Zjistit, co všechno do takové laboratoře patří, se v doprovodu vedoucí oddělení výživy dvorského safari parku Moniky Ptáčkové vydala redaktorka Dana Voňková.

Microgreens pro hrošíky i šimpanze. Dvorská zvířata mají v menu speciální novinku nabitou živinami a safari park je díky tomu zase o něco šetrnější k životnímu prostředí.

autor: baj
Spustit audio

Související