Vzpomínky a radost ze života probouzely klaunky Dáda a Jana v jičínském domově pro seniory

24. září 2017

Zdravotní klaunky Dáda a Jana se po roce opět zastavily v jičínském domově pro seniory v Hofmanově ulici. Jejich hostování se při 27. ročníku festivalu Jičín město pohádky znovu setkalo s velkým ohlasem obyvatel domova. Improvizované scénky se nejprve odehrávaly na pokojích seniorů, pak pokračovaly ve společných prostorách pro pacienty rehabilitace, kde se podařilo navodit bezprostřední atmosféru.

Domov seniorů v Jičíně navštívily dvě klaunky. Je to běžný počet v jakém přicházejí za seniory při standartních geriatrických klauniádách.

„Jsou tady Daniela Weissová a Jana Machalíková, naše dlouholeté a zkušené klaunky. Obě mají velký cit pro práci s emocemi nejstarší generace. Zatímco do nemocnic přicházejí klauni za dětmi v rolích veselých doktorů a sestřiček, důchodce navštěvují přímo tam, kde je jejich domov. Na rozdíl od dětských klauniád nenosí bílé pláště, ale oblečení podle scének, které ztvárňují. Červené nosy jsou samozřejmou součástí," přibližuje Kateřina Procházková, mluvčí neziskové organizace Zdravotní klaun.

U seniorů je cílem vyvolat milé vzpomínky na mládí, které vzbuzují pozitivní emoce

Klaunky Dáda a Jana byly i při své druhé návštěvě v jičínském domově seniorů spokojené.

Čtěte také

„Moc se nám tady líbí a rády tu klaunujeme. Naše posluchačky a posluchači si s námi zazpívají třeba „Goťáka", Helenu Vondráčkovou i Milana Drobného. Rádi se taky připojí k lidovkám nebo k písničkám od Moravanky," říká klaunka Dáda.

Babičky v Domově pro seniory v Jičíně při návštěvě zdravotních klaunek

Podle její kolegyně Jany vycházejí scénky z interakce k příběhu, improvizuje se podle momentální odezvy publika. „Je to improvizace, která by bez těchto diváků neexistovala," dodává klaunka Jana.

Podle ní senioři dobře reagují nejen na zpěv, ale i na interaktivitu, různé šátky v pohybu, na plyšová zvířata. A sami s chutí rozeznívají i jednoduché rytmické nástroje.

„Reagují třeba i na vůni čerstvě umleté kávy, kterou s sebou na některé klauniády přibalíme. I přes vůně si totiž rádi připomínají svůj dřívější aktivní život. A to jsou podněty, které jim pomáhají," vysvětluje klaunka Dáda, která pak „prohrábne" struny ukulele a zapěje Slavíky z Madridu, ke kterým klaunka Jana navíc vyloudí trylky z vodní píšťalky.

Dobrou náladu pak doprovodí úsměvy, které jsou pro klaunské duo nejlepší odměnou

Zdravotní klaun, o. p. s., je nezisková organizace s národní a mezinárodní působností, která už od roku 2001 přináší humor a radost hospitalizovaným dětem, geriatrickým pacientům a dalším potřebným v oblasti zdravotnictví. Přispívá tím ke zlepšení jejich psychického i celkového zdravotního stavu, a to prostřednictvím návštěv speciálně vyškolených zdravotních klaunů a svých dalších souvisejících projektů.

V současné době navštěvuje 86 profesionálních zdravotních klaunů pravidelně 64 nemocnic a 7 domovů pro seniory. Ročně se uskuteční zhruba 3800 klaunských návštěv. Zdravotní klaun je partnerem Red Noses International a členem European Federation of Hospital Clown Organizations.

autor: VaW
Spustit audio