Vzácný obraz Petra Brandla má zůstat v majetku Smiřic. Rozhodnutí soudu není pravomocné

30. říjen 2017

Okresní soud v Hradci Králové zamítl žalobu římskokatolické farnosti v Holohlavech o navrácení obrazu Petra Brandla. Vzácné barokní dílo má podle nepravomocného rozsudku zůstat v majetku města Smiřice na Královéhradecku. Farnost má městu a státu zaplatit náklady soudního řízení.

Podle soudkyně Ivany Dušákové farnost předloženými důkazy neprokázala, že by měla na obraz nárok. Žaloba nebyla podle ní podaná důvodně. Dále uvedla, že obraz není původním církevním majetkem. V minulosti ho vlastnila panovnická rodina, pak československý stát a v roce 1991 obraz do vlastnictví získala obce.

Čtěte také

Právní zástupce římskokatolické farnosti Stanislav Hykyš s tím nesouhlasí: „My tvrdíme, že stát předal církvi obraz v 50. letech minulého století do vlastnictví. To vlastnictví uznával jak z doby před rokem 1989, tak po roce 1989. Naproti tomu se město Smiřice vlastnicky začalo chovat až od roku 2002-2003. A to za nejasných okolností."

„Nepovažujeme ty důvody, které uvedl okresní soud, jako přesvědčivé. A zvážíme podání odvolání. Ten obraz si to zaslouží," říká Stanislav Hykyš.

Smiřice - kaple, barokní skvost

Starosta Smiřic Luboš Tuzar z Volby pro Smiřice rozhodnutí Okresního soudu v Hradci Králové uvítal: „Já jsem rád, že fakta zvítězila nad fabulacemi. A pravda nad lží. Protože jinak se tento spor nedá snad ani charakterizovat. My bychom skoro řekli, že jde o pokus o krádež v této době. Protože tomu se snad ani jinak říci nedá. Nikdy to nebylo jejich."

Brandlův oltářní obraz Klanění Tří králů je od roku 2005 národní kulturní památkou. Jeho hodnota se odhaduje na desítky milionů korun.

autor: ova
Spustit audio