Vzácný nález historických archiválií v Lomnici nad Popelkou

23. září 2010

Ve sběrném ekologickém dvoře v Lomnici nad Popelkou došlo k překvapivému objevu. Ředitel muzea Mgr. Jan Drahoňovský nalezl zcela náhodně v kontejneru na papír starou krabici, která po otevření vydala velmi zajímavý obsah - 14 historických listin. Tento neuvěřitelný poklad se skládá z městských a cechovních archiválií, trhových smluv i úředních potvrzení dokonce již z poloviny 16. století. Listiny se týkají zejména měst v okolí: Jičína, Turnova, Rovenska pod Troskami či Vysokého Veselí. Návštěvníci lomnického muzea budou mít možnost si originální archiválie ve dnech 20. až 23. listopadu prohlédnout v prostorách vstupní haly.

Většina z dokumentů je psána česky nebo německy na pergamenu, některé z nich jsou až s filigránskou pečlivostí ilustrovány, nechybí ani originální pečetě. Za všechny listiny, které byly součástí vzácného nálezu jmenujme například potvrzení privilegií cechu koželužského z let 1542 a 1644,vysvědčení města Husince, dané Šimonu Štěpánovi roku 1591, cechovní vysvědčení Ondřeje Rokka z roku 1761, dobové trhové smlouvy domkařů z Čejkovi, listina jičínského cechu řeznického, listina Františka Josefa Jiřího z Valdštejna z roku 1739, listina Františka hraběte z Valdštejna z roku 1814, propouštěcí list města Turnova z roku 1641, vydaný tamním purkmistrem Janu Šinkovi, vysvědčení myslivosti Josefa Marka z Vysokého Veselí.
Nalezená kolekce archiválií obsahuje také velmi zajímavou listinu Arnošta Josefa z Valdštejna datovanou 15. březnem 1677, kterou zrušuje Rovenským robotu čtyř potahů ku dvoru hruboskalskému a také listinu hraběte Maxmiliána z Valdštejna z roku 1650. Jednalo se o blízkého příbuzného vévody Albrechta z Valdštejna, jehož si známý válečník vybral za dědice svého rozsáhlého panství. O zápůjčku zmíněné listiny již projevili zájem kurátoři pražské výstavy nazvané "Albrecht z Valdštejna a jeho doba", která je největším výstavním projektem letošní sezóny v České republice.
Vzhledem k tomu, že se na listinné nálezy podobného charakteru vztahují ustanovení tzv. archivního zákona, nabídne lomnické muzeum po zdokumentování cenné listiny některému ze státních oblastních archivů, v nichž jsou pro ukládání písemností vytvořeny optimální podmínky a k dispozici i konzervátorské dílny. Než se tak stane, budou mít návštěvníci lomnického muzea možnost si originální archiválie ve dnech 20. až 23. listopadu prohlédnout v prostorách vstupní haly. Poté by se měli příslušní odborníci vyjádřit k původu listin.
Za uplynulé desetiletí, kdy je sběrný dvůr v sousedství muzea pod "drobnohledem" pracovníků této instituce, byly nalezeny již mnohé cennosti, které našly uplatnění ve sbírkovém fondu muzea, ale že někdo vyhodí do kontejneru takřka půl tisíciletí staré listiny, je opravdu zarážející a především nepochopitelné.

Spustit audio