Vzácné ostatky svaté Markéty ponesou poutníci z Olomouce do rakouského Marcheggu

14. červenec 2018

Na kole a hlavně lodí ode dneška putují ostatky svaté Markéty z Olomouce do rakouského městečka Marchegg. Poutníci z Rakouska, Česka a Slovenska urazí 200 kilometrů a cestu musí zvládnout do 21. července. Napraví tak jeden královský dluh starý 750 let.

„Miluji ten trojí rozměr – turistický, duchovní a společenský. Doufám, že nebudeme muset nikde plavat, ale i to bychom mohli zkusit, taky rád plavu,“ těší se na cestu Jiří Koníček. Jako vedoucí výpravy a prezident Moravsko-slezské křesťanské akademie ručí za bezpečnost po cestě i bezchybné doručení vzácných ostatků svaté Markéty.

Do kufříku si sbalil oblečení liturgické, slavnostní i turistické. A jako duchovní se dnes neobejde ani bez internetu. Na poslední chvíli proto přibalil do doprovodného auta svůj notebook. I když má zálohu. „Naštěstí se to dá zvládnout i v mobilu,“ říká.

Královský dluh

Ostatky jsou uloženy ve speciální schránce, na které je vyobrazen zakladatel města Přemysl Otakar II. i první známí apoštolové v Marcheggu, Cyril a Metoděj. „Přemysl Otakar chtěl z Marcheggu udělat regionální centrum, opatřil pro ně ostatky svaté Markéty a do doby, než bude v Marcheggu vybudován kostel, kde můžou být ostatky uloženy, je nechal uložit v Olomouci. A protože kostel dostavěn nebyl, tak ty ostatky jsou v Olomouci dodnes,“ vypráví mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Relikviář s ostatky sv. Markéty

Zlomek lebky svaté Markéty bude provázet policejní dozor a podél řeky Moravy se v autě nebo na lodi zastaví na devíti místech. Nejvíc času stráví na lodi, i v tom je podle Gračky jedinečnost této pouti. „Je to hodně netradiční věc. Snad jediné, co mě napadá, jsou svatojánské slavnosti v Praze, kde se putuje tou trasou ostatků po řece Vltavě. Ale srovnat se to nedá, protože tam je to pár set metrů, zatímco tady je to sto kilometrů i víc. Putování s ostatky je samo o sobě věc, která taky není až tak obvyklá v tom smyslu, že by se běžně takhle přenášely. Málokdy se to děje takto veřejným způsobem,“ komentuje mluvčí.

O životě svaté Markéty neexistuje mnoho spolehlivých zpráv. Podle církevních pramenů je patronkou těhotných žen, rolníků a pastýřů. Zobrazuje se nejčastěji se zabitým drakem jako symbolem vítězství dobra nad zlem.

autor: bam
Spustit audio