Vyzrajte na štědrovečerní dezert pomocí perníkové zmrzliny

Postrádáte na štědrovečerní tabuli originalitu? Experimentovat můžete u dezertů. Stačí vánočku nebo cukroví vyměnit za vánoční perníkovou zmrzlinu. Její přípravu zvládne každý, jak vás přesvědčí Darek Hrivňák, zmrzlinář a majitel 2AD zmrzliny v Tuchlovicích u Kladna.

Vánoční perníková zmrzlina

1 l mléka (nejlépe čerstvého a plnotučného)
300 g krystalového cukru
100 g smetany (33 % tuku)
6 ks žloutků
25 g kukuřičného škrobu
15 g perníkového koření

Postup:

Do kastrolu nalijeme mléko a smetanu. Přidáme žloutky, cukr a kukuřičný škrob. Zahříváme na 85 stupňů. Nesmíme směs vařit, protože jinak by se nám žloutky srazily. Při zahřívání stále mícháme metličkou, aby se nám nic nepřichytilo ke kastrolu a vše se dobře rozpustilo.

Do kastrolu nalijeme mléko a smetanu. Přidáme žloutky, cukr a kukuřičný škrob

Po chvíli přidáme perníkové koření a pokračujeme v míchání. Koření by ideálně mělo být co nejjemněji namleté. Můžete také použít celé koření (skořice, badyán, anýz, nové koření, citrusová kůra, apod.), ale před dalším mícháním pak musíte toto koření ze směsi vyndat.

V průběhu zahřívání směs začne houstnout. Ve chvíli, kdy nám tekutina dosáhne požadované teploty 85 stupňů, dáme kastrol stranou z plotny a necháme minimálně 20 minut odstát. Čím déle necháme zmrzlinu odstát, tím bude chutnější. Můžeme ji nechat v lednici třeba 4 hodiny, ale také 24 hodin.

Přípravu dokončíme ve zmrzlinovači, který nám do zmrzliny přidá vzduch. Právě vzduch udělá zmrzlinu nadýchanou, bude se vám rozplývat na jazyku a lépe vyniknou chutě. Můžeme ale tekutinu dát rovnou do nádob, které necháme zmrazit v mrazáku.

Zmrzlinu podáváme v namraženém poháru, aby rychle netála. A nezapomeňte, že každý zmrzlinář vám řekne, že nejlepší je zmrzlina tehdy, když ji vyndáte ze stroje. Pak už jen stárne. Ani v mrazničce nevydrží věčně.

Darek Hrivňák

Kdysi úspěšně produkoval a prodával kancelářský nábytek, v roce 2008 si ale řekl, že bude vyrábět dobrou zmrzlinu. Od dětství ji miluje a v Čechách ji málokdo připravuje. Dnes v jeho nabídce najdete jak smetanové zmrzliny, tak sorbety. Na jejich výrobu nepoužívá žádné směsi, ale poctivé mléko, vejce a ovoce, pro které si sám jezdí. Meruňky vozí z Moravy nebo Slovenska, vlašské ořechy z jižních Čech a broskve měl letos třeba od jednoho malého zahrádkáře, koupil celou jeho úrodu. Čokoládovou zmrzlinu dělá z té nejlepší čokolády, vanilkovou z pravé vanilky a tu perníkovou udělal letos kvůli nám.