Významné židovské památky získaly na opravy 280 milionů

25. únor 2011

Zhruba 280 milionů korun bude v příštích třech letech směřovat na opravy 15 významných židovských památek v České republice. Projekt revitalizace židovských památek a vzniku desítky oblastních center židovské kultury byl slavnostně zahájen v jičínské synagoze. Nositelem projektu je Federace židovských obcí v ČR, která v současné době sdružuje deset židovských obcí a další přidružené židovské organizace a spolky. Jde o evropské peníze, které poputují do deseti center včetně Jičína. Právě tam předseda Federace židovských obcí Jiří Daníček převzal rozhodnutí o přidělení dotace od ministra kultury Václava Riedlbaucha. Vlaďka Matějková jej oslovila na dvoře bývalé židovské školy v Jičíně. Ta se teď díky dotaci může začít opravovat.

Hlavním cílem projektu je vytvoření koordinované a odborně řízené prezentace židovské kultury jako jedinečného kulturního dědictví České republiky.
Oblastní centra se budou nacházet v Úštěku, Jičíně, Brandýse nad Labem, Plzni, Březnici, Nové Cerekvi, Polné, Boskovicích, Mikulově a Krnově. Celkem se díky projektu obnoví 15 stavebně a historicky nejcennějších objektů.
Celý projekt revitalizace, který získal peníze z evropského integrovaného operačního programu, by měl být ukončen v září 2013.
Podle údajů ministerstva se v ČR uchovalo na devět desítek synagog, které mají památkovou hodnotu. Zhruba dalších 150 budov škol, obecních domů, rabinátů či špitálů a na 350 židovských hřbitovů.

autor: VaW
Spustit audio