Významné ocenění pro ZOO Dvůr Králové

22. září 2010

Nejen krásný areál plný spokojených návštěvníků a mnoho narozených mláďat, ale i bezchybná práce úseku, který má na starost statistiku chovaných zvířat, je chloubou ZOO Dvůr Králové. Před několika dny dorazil do ZOO dopis z ústředí organizace ISIS (Mezinárodní informační systém druhů) v USA, ve kterém královédvorské ZOO gratulují k zařazení do padesátky šampiónů kvality v zadávání dat. ISIS je celosvětová organizace, která od roku 1973 monitoruje chovaná zvířata v zoologických zahradách a dalších chovatelských zařízeních šesti kontinentů. Jen díky tomu je dobrý přehled o početnosti jednotlivých druhů, kolísání stavů, úhynech i narození mláďat, přesunech atd. a můžeme úspěšně a rychle reagovat ve prospěch jejich ochrany.

ISIS má více jak 650 členů celého světa a data týkající se více než 2 milionů zvířat. Do programu zvaného ARKS se u každého zvířete zadávají následující údaje: věk, pohlaví, rodiče, místo narození, přesuny a nakonec úhyn. Podle kvality, přesnosti i včasnosti zadávaných dat získávají jednotlivá zoo body. V oblasti přesnosti zadávání dat do plemenných knih jednotlivých druhů se do první padesátky nedostala žádná další zoo nejen z Česka, ale ani ze zemí bývalé východní Evropy. V kategorii "Míra kontroly a potvrzení původu předků" se ZOO Dvůr Králové umístila s ratingem 99 (ze sta možných) opět na samotném vrcholu, ačkoliv do databáze ISIS v roce 2007 poskytla úctyhodných 8333 dat (tedy až padesátinásobek proti zoologickým zahradám s ratingem 100).
Spolupráci s ISIS a zadávaní dat do programu ARKS mají v ZOO Dvůr Králové již mnoho let na starosti ing. Kamil Čihák a paní Irena Máslová, která odpovídá za kvalitu zpracování dat.
ZOO Dvůr Králové je špičkových chovatelem hlavně afrických kopytníků, přičemž u mnoha druhů zde mohou návštěvníci vidět nejpočetnější stáda v Evropě nebo dokonce na světě. Vlastní chov je veden na nejvyšší úrovni, o naše odchovy mají zájem jak špičkové zoologické zahrady Evropy, tak organizace zabývající se reintrodukčními programy do Afriky. A dokonale vedená evidence za chovatelskými úspěchy nijak nezaostává.

Spustit audio