Využije kraj možnosti a povolá do nemocnic mediky a studenty středních zdravotnických škol?

9. březen 2021 09:09

Královéhradecký kraj zatím nevyužije možnosti povolat do nemocnic mediky a studenty středních zdravotnických škol. Podle rozhodnutí vlády mají takovou možnost hejtmani kvůli přetíženým nemocnicím při současné epidemie koronaviru. Hradecké hejtmanství ale nechává pomoc studentů na dobrovolné bázi.

„My v tuto chvíli nepočítáme s nařízením pracovních povinností medikům ani ambulantním specialistům," říká Dan Lechmann z královéhradeckého krajského úřadu.

Čtěte také

Situace je tak podobná jako u zmíněných ambulantních specialistů, které můžou hejtmani povolávat od minulého týdne.

Už teď krajský úřad zájem některých dobrovolníků eviduje.
„Už máme několik dobrovolníků mezi studenty, kteří nastoupí do nemocnic. Obdobné je to v případě ambulantních specialistů, se kterými jednáme o případné výpomoci."

Jak popisuje například ředitel střední zdravotnické školy v Trutnově Roman Hásek, řada jeho žáků, na které by se povinnost vztahovala, už teď v nemocnicích stejně působí.
„Spousta těch děvčat, i když nebudou povolány, tak už nyní pracuje na dohodu. To znamená, že studují a zároveň chodí například na odpolední směny ve volném čase nebo o víkendech do nemocnic pomáhat."

Čtěte také

Ředitel přiznává, že by případné plošné povolání studentů ovlivnilo distanční výuku. Potřebu pomoci v nemocnicích ale chápe.
„Neumím být kritikem, protože ty holky jsou připravovány na tohle povolání. A současná situace není o diskusi, jestli je to vhodné nebo nikoliv, ale o tom, jestli je to potřeba. Tím, že většina jich už pracuje na základě dohod, tak už tím dávají najevo, že jsou si vědomé své potřebnosti."

Situace v nemocnicích v Královéhradeckém kraji se dle hejtmanství stabilizuje, v regionu bylo v pondělí pro covidové pacienty volných 15 intenzivních lůžek a 108 standardních lůžek. Z údajů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že epidemie v kraji zpomaluje ve všech okresech.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související